Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kaféägarens raseri – nu svarar kommunen

/

Sandvikens kommuns planer att göra om längs Köpmangatan och Hyttgatan upprör Camilla Asker Strand, ägare till Gamla Konditoriet i centrala Sandviken. Nu förklarar kommunen hur deras planer ser ut för arbetet.

Annons

LÄS ÄVEN: Kommunen rustar i centrum - då ryter kaféägaren ifrån

Camilla Asker Strand berättade för Arbetarbladet att om kommunens gatuarbete hindrar kunder från att komma till kafét kan hon förlora uppemot 4000 kronor om dagen.

– Varför väljer man att lägga gatuarbetet när alla människor äntligen kommer ut på gatorna och uteserveringarna öppnar? Någon på kommunen måste ha fått hjärnsläpp när de beslutade detta, sa Camilla Asker Strand.

Nu har Sandvikens kommun kommit med ett svar till företagarna om varför arbetet ska utföras under våren och sommaren.

Wendy Juntunen arbetar vid informationskontoret inom kommunen och förklarar att det ännu inte är hugget i sten.

– Under de samtal som vi haft med butiksägarna har det framkommit att en del butiker har sin "primetime" för försäljning under de månader som arbetet är planerat att pågå. Nu återstår det för styrgruppen inom kommunen att se över hur vi på bästa sätt kan tillmötesgå handlarnas önskemål.

Enligt Camilla Asker Strand skulle kommunen ha ett arbetsuppehåll under julimånad, något de berättade för henne när de var till Gamla Konditoriet och informerade om bygget. Nu menar Wendy Juntunen att så inte alls är fallet.

LÄS OCKSÅ: Butiksdöden i Sandviken fortsätter - ny affär väljer bort centrum

– Arbetet med Köpmangatan kommer att pågå under maj och juni. När ledningsarbetet på Hyttgatan är klart kommer arbetet med markytan att inledas där. Det innebär att arbetet kommer att pågå löpande utan stopp, det kommer alltså inte att bli ett uppehåll.

Kommer vårmarknaden och curisingen att ställas in på grund av ert arbete?

– Det är Sandvikens brottarklubb som ordnade marknaden förra året och ännu har kommunen inte fått in någon ansökan om marknad för 2016. Crusingen kommer att arrangeras, men de kör en annan rutt än den vanliga.

Kan Camilla få någon ersättning av er om hon upplever att hon går ekonomiskt dåligt på grund av ert arbete?

– Verksamheter kan ansöka om skadestånd. De måste då kunna redovisa en intäktshistorik i jämförelse mot perioden som skadeståndet gäller. Sedan utreds det av kommunens försäkringsbolag.

Varför genomför ni inte arbetet under hösten, som vissa företagare föreslår?

– Det kan bli en sannolik konsekvens då att arbetet måste pågå under ytterligare ett eller två år. Skälet till att vi ville göra arbetet under 2016 - 2017 var just för handlarnas skull, för att undvika störningar i centrum under en längre tid.

Bidrar ni till Sandvikens centrumdöd genom det här arbetet?

– Det är självklart inget vi vill bidra till, och det är också därför vi presenterade en grov tidplan. Vi undersöker möjligheter och konsekvenser av att tillmötesgå handlarnas synpunkter och arbetar för att tillmötesgå dem i den mån det är möjligt.

INSÄNDARE: Sandvikens kommun, tänk om för bövelen!

Mer läsning

Annons