Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kaoset på samhällsbyggnad i Sandviken: chefen utköpt för över en miljon

/

Oro, folk som har sagt upp sig och alldeles för hög arbetsbelastning har tyngt nya samhällsbyggnadsförvaltningen.
Efter kritik mot ledarskapet har nu gamla chefen blivit utköpt för över en miljon kronor.

Annons

LÄS OCKSÅ: Samhällsbyggnad i Sandviken har lagt över 2 miljoner på chefskonsulter

Det har varit flera omorganisationer och många som har slutat på samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken senaste tiden.

Många vakanta tjänster har gjort att arbetsbelastningen på förvaltningen varit hög. Det har lett till långa handläggningstider och allmänt rörigt vilket även blivit kännbart för medborgarna.

– Det är korrekt att det har funnits en oro bland personalen, mycket på grund av den kommande sammanslagningen av samhällsbyggnadsnämnden med Hofors och Ockelbo och andra organisationsförändringar. Det har också gjort att den förre förvaltningschefen har avvaktat med rekryteringar varför det varit många vikarier inne liksom andra tillfälliga lösningar, säger kommundirektör Ann-Katrin Sundelius

Uppgifter till Arbetarbladet gör gällande att det också finns ett missnöje inom förvaltningen, bland annat med ledarskapet.

När ny chef söktes för den nya organisationen där Sandviken, Ockelbo och Hofors nästa år ska slås samman till en gemensam supernämnd valdes också Sandvikenchefen Andrea Gleerup bort. Nu har hon fått ett avgångsvederlag på 18,5 månader. Totalt drygt en miljon kronor.

– Det sagt att skulle rekrytera internt, tre förvaltningschefer som slogs om tjänsten. Men sen valde man att plocka in en extern. Det kanske är bra. Jag var ju garanterad någon form av kvalificerad tjänst, men ingen tjänst i paritet med mitt kunskapsområde. Jag valde att sluta och det blev en marknadsmässig uppgörelse av det hela, säger Andrea Gleerup.

Upplever du att det har funnits kritik mot ditt ledarskap?

– Jag fick ta kritiken för att förutsättningarna för de båda organisationsförändringarna var otydliga och dåligt förberedda. Hofors drog ut länge på sitt beslut och det påverkade också situationen negativt.

Hon medger dock att det var olyckligt att ha vakanta chefstjänster, men att hon fått uppdraget att inte tillsätta dem i väntan på den nya, kommunöverskridande organisation som snart ska träda i kraft.

– Jag fick nog inte de förutsättningar jag hade behövt för att göra ett bra jobb.

Ann-Katrin Sundelius anser inte att uppgörelsen med Andrea Gleerup sticker ut.

– Det är ett vedertaget belopp utifrån det chefsavtal hon hade, säger hon.

Mer läsning

Annons