Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtade idrottshallen blev för liten

/
  • PROTEST. Efter ett kvartssekel av velande kring en idrottshall i Österfärnebo, skulle ortsborna äntligen få den efterlängtade byggnaden. På tisdag ska kultur- och fritidsnämnden ta beslut om att bygga en hall. Men det är inte den hall som Österfärnebo har längtat efter.

Österfärnebo får sin idrottshall.
Men det är inte den hall som de vill ha.
I stället för en stor hall för ambitiösa idrottssatsningar får de en minihall för skolbarn.

Annons

Efter ett kvartssekel av velande kring en idrottshall i Österfärnebo, skulle ortsborna äntligen få den efterlängtade byggnaden. På tisdag ska kultur- och fritidsnämnden ta beslut om att bygga en hall. Men det är inte den hall som Österfärnebo har längtat efter.

I stället för en stor idrottshall på 44x22 meter, med huvudinriktning innebandy, kommer istället troligtvis en minihall med måtten 32x16 meter att byggas.

– Vad ska vi med en hall som vi inte kan använda? frågar sig Maria Brook, ordförande för Österfärnebo IF:s friidrott.

12 miljoner kronor finns budgeterat för hallen. Anledningen till att den mindre hallen föreslås, är att driftskostnaderna då blir lägre.

– Vi har inte gett löfte om att bygga en hall i Österfärnebo. Vi har gett löfte om att bygga en idrottshall, säger nämndens ordförande Ulf Gillström (S).

De olika synsätten på hallen kan sammanfattas med att ambitionsnivån skiljer sig.

Österfärnebo IF vill ha en hall som går att hyra ut och som håller nationell nivå för innebandy, medan kommunen vill ha en hall för ortsbefolkning och skolbarn.

– Det finns inte något bra skäl att bygga så stor hall som de vill, säger Ulf Gillström.

Att det blir billigare för kommunen med minihallen tvistas det om. Tanken med den större hallen var att den då kunde hyras ut, och Österfärnebo IF hade då som mål att själva kunna finansiera driften. Kommunen ska även ha tackat nej till en företagssponsor.

Tommy Wigert, som har engagerat sig för hallens bygge, är besviken på hur ärendet har hanterats.

– Det är bedrövligt skött. Kommunen har inte lagt något krut på detta, och nu får vi en hall så att de får tyst på oss, säger Tommy Wigert.

Utöver de tolv miljonerna, fanns det ett löfte om ytterligare fyra miljoner kronor från de Göranssonska stiftelserna. Men dessa pengar är nu borta.

– Vi fick ett löfte om att få pengarna vi avstod 2008 senare. När vi sökte igen gav de då nej, säger Ulf Gillström, som inte förstår varför stiftelserna drar tillbaka stödet då de trycker på för att kommunen ska ta fram projekt i ytterområdena.

 

I fredagens artikel om idrottshallen i Österfärnebo skriver Arbetarbladet att Sandvikens kommun fått erbjudande om en företagssponsor. Kommundirektören Svante W Nordh säger att något "seriöst erbjudande" inte har lagts fram till kommunen, och att kommunen har som policy att inte namnge anläggningar efter företagssponsorer. Ämnet har varit på tal, men något konkret erbjudande har inte lämnats.

Mer läsning

Annons