Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyst vill köpa hyreshus i Storvik

Skandalomsusade fastighetsbolaget Lytkinas två hyresfastigheter i Storvik är nu på väg att säljas.

Köpare är två olika bolag som drivs av en man som länge varit internationellt efterlyst som misstänkt för grova skattebrott.

Sandvikens kommun kan dock stoppa affären genom att inte bevilja förvärvstillstånd.

Annons

Lytkina har nyligen fått en fastighet i Krylbo utmätt efter en betalningstvist med kreditgivaren Swedbank. Fastigheten ska i höst säljas på exekutiv auktion.

Företagets två andra hyreshus finns i Storvik och även de är nu på väg att säljas. Köparna finns inom samma sfär, den lilla koncernen med ett tiotal företag med ytterst begränsad verksamhet som drivs av Lytkinas ägare och hennes utlandsbosatte exmake som länge eftersökts av svensk polis och skattemyndighet.

I båda bolagen som nu ska köpa hus i Storvik sitter exmaken som styrelseledamot.

Enligt de uppgifter som lämnats till Bolagverket är mannen i dag bosatt på Nordirland. Men brevet med begäran om förvärvstillstånd som kommit till Sandvikens kommun är skickat från Ryssland.

Octerera AB, som nu ska köpa Lytkinas hyreshus på Tingsgatan, har enligt senaste revisionsberättelsen förbrukat halva aktiekapitalet och borde därför ha upprättat en kontrollbalansräkning. Något som dock inte skett.

Bolaget Gruvstugan 4 AB, som ska köpa hyreshuset på Majorsgatan, har ett moderbolag som är likvidationspliktigt och bokförda fordringar som, enligt revisorn, är osäkra.

Hyresgästföreningen har tidigare företrätt hyresgäster i de båda fastigheterna som upplevt att de blivit illa behandlade av hyresvärden.

Men i dag har organisationen inga medlemmar där och därför ingen anledning att agera.

Det är nu upp till Sandvikens kommun om förvärvstillstånd ska beviljas.

– Den som köper ett hyreshus ska kunna förvalta det på ett sätt som de boende har rätt att förvänta sig utifrån gällande lagar, säger Håkan Forsman, Hyresgästföreningen Aros-Gävles expert på förvärvsfrågor.

Han är tveksam till om en ägare som är erkänt svår att nå bör få förvärvstillstånd.

– Fungerar det inte är det ju alltid ägaren som är ansvarig. Vart vänder sig hyresgästerna då?

På Sandvikens kommun har man nu fyra månader på sig att ta ställning till om Oceterera och Gruvstugan ska få förvärvstillstånd eller om frågan ska gå vidare till hyresnämnden.

Mer läsning

Annons