Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonära en av LRF:s nya medlemmar

/
  • PACKAS OCH KÖRS  UT. Varje torsdag packar Ann-Helen och Peter Bergström lådorna med grönsaker och annan lokalproducerad mat som ska köras ut till kunderna.
  • TILL KUNDER I NÄROMRÅDET. Monika Larsson packar lådor som ska köras ut till kunder i bland annat Gävle- och Sandvikenområdet.

Bönderna blir färre men ändå växer lantbruks­kooperationen LRF och får fler medlemmar.

– Vi behöver få nya kontakter och bygga nätverk, säger Ann-Helen och Peter Bergström som driver handels­företaget Ekonära Gävle AB i Storvik, om varför de gick in i LRF:

Annons

De startade företaget i höstas efter att tidigare ha varit franchisetagare åt Bondenära, också det ett företag som köper in och säljer närproducerad mat.

Ekonära köper upp lokalproducerad mat, tar in beställningar via internet, packar i lådor och kör ut till kunderna.

Ökande medvetenhet

– Medvetenheten hos konsumenterna ökar hela tiden, inte minst bland ungdomar, säger Ann-Helen Bergström som tror att Ekonära snart vuxit ur lokalerna i Ica-fastigheten i Storvik.

Hon hoppas också att fler lokala matproducenter tar kontakt, även sådana som odlar i mindre skala.

När Arbetarbladet kommer på besök har paret tagit in extra personal för att hinna med att packa lådorna som ska köras ut till kunderna.

Ekonära har mellan 50 och 70 privatkunder i Gästrikland plus Konsumbutiker och några Icabutiker. Maten levereras från ett tiotal producenter i Gästrikland, en handfull i Dalarna och några hälsingebönder.

Samarbete för utveckling

Samarbetet med Valbokocken och Krav-ambassadören Peter Ågren hoppas de kunna utveckla, med bland annat färdiga middagspaket.

Konkurrenten Bondenära har sin bas i grannbyn Kungsgården. Peter Bergström tror att det finns utrymme för båda och tycker att konkurrensen sporrar.

Per-Olof Uhrus, vice ordförande i LRF Gävleborg, konstaterar att makarna Bergström hör till den kategori som ökar i medlemskadern.

Företagsinriktade

– Nu är det mer företagsinriktat. Tidigare har vi bönder inte känt oss riktigt som företagare utan mer som jordbrukare och bönder, säger han.

För att bli medlem behöver man dock inte vara företagare, betonar han.

Det räcker gott med att vilja utveckla landsbygden och de så kallade gröna näringarna.

Mer läsning

Annons