Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elchock skapar protester i Årsunda

/
  • Hög elräkning. Årsundabon Marianne Nilsson (till höger) fick en smärre chock när hon fick senaste elräkningen. Trots att hon mest eldar i kaminen för att hålla huset varmt var den åtskilliga tusenlappar högre än vanligt. På bilden sitter hon tillsammans med Gunilla Larsson och Per Åkerlund.

När Årsunda Kraft installerade fjärravlästa elmätare blev räkningarna plötsligt chockhöga. Till PRO vänder sig förtvivlade åldringar som inte kan betala kravet på 7 000–8 000 kronor.
Årsundabon Marianne Nilsson blev så upprörd över den dåliga informationen att hon startade en namninsamling mot elbolaget.

Annons

I höstas bytte Årsunda Kraft elmätare. Tidigare fick bolagets kunder en uppskattad elförbrukning utslagen över hela året och räkningarna var då ungefär lika höga varje gång de skulle betalas. Med det nya systemet betalar kunderna exakt för den el som de förbrukar.

Efter två mörka och kyliga vintermånader var det en rejäl överraskning som damp ned i brevlådan hos många, pengar som ska vara inne nu i slutet av mars.

– Bekymret är att det helt plötsligt dyker upp så fantastiskt höga elräkningar. 7 000–8 000 kronor är mycket för barnfamiljer och pensionärer, säger Marianne Nilsson.

Själv försöker hon leva så energisnålt som möjligt och eldar i kaminen för att hålla huset uppvärmt. Ändå säger hon att elräkningarna fördubblats. Hon har retat sig på att informationen från Årsunda Kraft varit dålig och hon upplever att hon inte får några bra svar när hon vänder sig till bolaget.

– Det är många som är arga och ledsna, berättar hon.

Bilden stämmer om man tittar på de namnlistor som Marianne Nilsson låtit ligga ute på mataffären och macken i Årsunda. På bara tre dagar har ett 90-tal personer skrivit på. Hon vill att Årsunda Kraft återgår till det gamla systemet med utslagen förbrukning över ett år så att kunderna lättare kan förutsäga vad de ska betala.

– Då behöver man inte bli så chockad när räkningen kommer. Nu sitter folk inne och fryser och vågar inte ha lyset på, säger Marianne Nilsson.

Göran Hasselgren, ordförande för Pensionärernas riksorganisation i Årsunda, berättar att han varit i kontakt med åldringar som nu fått räkningar på 7 000–8 000 kronor.

– Det är många som lever ur hand i mun. De är förtvivlade, säger han och menar att det då är liten tröst att sommarens räkningar blir mindre.

Han tycker också att Årsunda Kraft borde ha informerat bättre om vad som var att vänta när elmätarna byttes ut och kallar agerandet för nonchalant.

– De är ensamma på plan här så de tror väl att de kan göra som de vill.

Mer läsning

Annons