Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever akutflyttas från Hammarby skola

Tre årskurser akutflyttas från Hammarby skola. Redan om några veckor ska eleverna bussas till Hedängskolan i Storvik.
Föräldrar upprörs över beslutet som ses som ett första steget mot en nedläggning, något som dock dementeras av både rektor och politiker.

Annons

Det var på ett föräldramöte på onsdagskvällen som föräldrarna fick beskedet att årskurs fyra till sex på Hammarby skola ska flyttas till Hedängskolan i Storvik.

Lärarbrist är orsaken. En av de behöriga lärarna har sedan i somras slutat och trots försök att rekrytera har inte en enda sökande varit behörig.

– Bland de som har sökt finns inte ens en enda som har påbörjat högskolestudier, säger rektorn Mariana Elfving.

Flytten sker akut. Redan vecka 45 ska eleverna börja bussas till Storvik.

Föräldrar upprörs över flytten och särskilt det korta varslet.

– Får man ens göra så här? Flytta halva skolan om bara två veckor, säger mamman Maria Lindén.

Hon är övertygad om att den akuta elevflytten som berör 21 av skolans drygt 50 barn är en smygstart till en total nedläggning.

– Man har redan stängt fritids på loven och barnen måste åka till Storvik. Nu flyttar de alla mellanstadieelever. Det känns som att det här bara är början.

Hon ifrågasätter om det inte skulle vara både billigare och bättre att ge en lärare på en annan skola en bra löneförhöjning som morot till att tillfälligt flytta över till Hammarbyskola.

Rektorn Mariana Elfving menar att hon och skolchefen gjort vad de har kunnat för att hitta en ny lärare, men att det varit omöjligt att lösa situationen.

Akutflytten är inget politiskt beslut och skolpolitikern och ordföranden i kunskapsnämnden, Signe Brockman (S), är tydlig med att majoriteten inte har för avsikt att lägga ner någon byskola.

– Nej, vi har uttalat ganska tydligt att vi vill behålla de små skolorna, men sen vad som händer i världen och framtiden är ingenting vi kan styra över. Men ambitionen är absolut att skolan ska vara kvar.

Tycker du att man borde ha gjort mer för att kunna hitta en ny lärare till Hammarby?

– Det är svårt att svara på, jag vet inte riktigt vad man har gjort. Men jag utgår från att de har gjort allt de kan, annars tar man inte till en så drastiskt åtgärd, säger Signe Brockman.

Det är inte bara de 21 eleverna på Hammarby skola som påverkas av förändringen. Även Hedängskolans elever kommer få nya klasskamrater och en del behöva byta lärare.

Sexorna är så många att det kommer att bli två klasser. Eleverna från de båda skolorna kommer att blandas och delas upp i två grupper.

I årskurs fyra och fem kommer eleverna från Hammarby skola att fördelas mellan de två parallellklasser som redan finns.

Mer läsning

Annons