Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever kluvna till åldersgräns i sociala medier – "Onödigt med förbud"

/
  • Shewit Mulugeta, 16 år, och Melak Sharrad, 16 år är elever på Murgårdsskolan och tycker att det är bra med en åldersgräns.
  • Shewit Mulugeta, 16 år, och Melak Sharrad, 16 år är elever på Murgårdsskolan och tycker att det är bra med en åldersgräns.
  • Murre Al-Kilabi, 14 år, Murgårdsskolan.
  • Kalle Thorell, 14 år, Murgårdsskolan.

Tonåringar kommer inom två år att behöva sina föräldrars godkännande för att få använda populära forum som Instagram och Facebook.
– Det är onödigt med ett förbud, säger Kalle Thorell, elev på Murgårdsskolan.

Annons

Sverige ska snart införa EU:s nya dataskyddsdirektiv. Med detta följer en åldersgräns för att få använda sociala medier.

– Regeringen vill inte förbjuda ungdomar att vara aktiva på sociala medier. Men EU tvingar Sverige att utreda en åldersgräns för föräldrars godkännande av ungas närvaro på sociala medier. Och vi får se vad den utredningen leder till, säger Per Bolund (MP), finansmarknads-, konsument- och biträdande finansminister till TT.

Om åldersgränsen ska gälla från 13 eller 16 år är ännu oklart.

– Regeringen har ännu inte en ståndpunkt. Vi har förordningen som gör att vi går vidare i frågan och väger nu olika aspekter, säger Bolund.

I praktiken innebär det att barn måste be sina föräldrar om lov för att få använda populära sociala medier som till exempel Facebook och Instagram.

Vilka sociala medier som kommer att omfattas är i nuläget oklart eftersom det görs skillnad på de som sparar information om användaren, som till exempel Instagram och Facebook, och de som inte gör det, exempelvis Snapchat och Kik. Inte heller är det klart vem som ska straffas om små barn utan tillåtelse från föräldrar exempelvis lägger ut bilder på Instagram.

Nyheten splittrar eleverna på Murgårdsskolan. Kalle Thorell, 14 år, och elev på Murgårdsskolan är skeptisk.

– Nja, jag tycker inte att det är så bra med ett förbud eftersom alla vill använda sociala medier. Det är lite onödigt. Jag använder sociala medier ofta, jag chattar med mina vänner, lägger ut bilder och håller kolla på vad som händer. Jag tror alla kommer skita i åldersgränsen och använda det ändå, säger han under Arbetarbladets besök.

Shewit Mulugeta, 16 år, och Melak Sharrad, 16 år går också på Murgårdsskolan men är mer positiva till förslaget

– Vi tycker att en åldersgräns vore bra. En 16-åring kan nog tänka ett steg längre än vad exempelvis en 14-åring skulle göra. Då kanske antalet dumma kommentarer som står över allt och antalet fejkkonton, minskar. Även om det nog inte går bort helt. 16 år är lagom som åldersgräns, säger Shewit och Melak.

Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet, är kritisk.

– Man har inte gjort någon konsekvensanalys och för barns del kan det här innebära en katastrof, säger hon till TT.

Om åldersgränsen landar vid 16 år anser hon att det handlar om relativt vuxna individer som inte får fatta ett viktigt beslut själva.

– Man tar inte hänsyn till barns rättigheter och i det hänseendet går vi bakåt i tiden.

Dessutom anser hon att alla barn inte har ett bra förhållande till sina föräldrar och att det då blir svårt att fråga om lov. En konsekvens kan bli att barnen döljer sina konton i sociala medier för föräldrarna.

– Jag kan faktiskt inte föreställa mig hur det här kommer att gå, men det kommer inte fungera, säger Elza Dunkels.

Mer läsning