Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevernas protester räddar utbildningen

/

Hotelleleverna protesterade när de mitt i utbildningen fick veta att de inte skulle få fortsätta driva konferensanläggningen i Högbo.
Högbo Bruk AB och gymnasieskolan lyssnade och har nu skrivit ett samarbetsavtal som innebär att satsningen kan fortsätta.
– Vi är jätteglada att vi nu får den utbildning vi var lovade, säger eleven Louise Hedman.

Annons

En månad före skolavslutningen fick gymnasiets hotellelever veta att skolan av besparingsskäl var på väg att lämna Nya Herrgården i Högbo Bruk, där eleverna tränat i skarpt läge genom att driva egen konferensanläggning. En satsning som skolan länge profilerat sig med och som lockat ungdomar från andra kommuner att söka sig till Sandviken.

– Avtalsbrott, hävdade hotelleleverna i tvåan upprört i en artikel i Arbetarbladet.

Det visade sig också att eleverna inte var ensamma om att drabbas av beslutet. Skolan riskerade att tappa elever utifrån och därmed inkomster. Kommunägda Högbo Bruk AB tappade hyresintäkter och kommunförvaltningarna förlorade möjligheten att anordna billiga konferenser på hemmaplan i ett läge då det ska vändas på varje krona.

– Alla var på väg att bli förlorare, säger Hans-Peter Eriksson, Högbo Bruks vd.

För att rädda situationen tog han initiativ till en diskusson som nu lett till att Högbo Bruk AB och gymnasieskolan tecknat ett samarbetsavtal. Avtalet innebär att bolaget själv ansvarar för de interna kommunkonferenserna och upplåter utbildningsplatser till skolan.

– Därmed blir alla vinnare i stället. Det är en massa synergieffekter som vi nu kan behålla. Viktigast av allt är kanske att vi även fortsättningsvis kan hålla fanan högt för en riktigt bra hotell- och restaurangskola i Sandviken, säger Hans-Peter Eriksson.

Gymnasieskolan kan nu alltså fortsätta låta eleverna i trean arrangera egna konferenser på riktigt i stället för att, som alternativet var, leka konferens med varandra i ett klassrum.

– Nu känns det som att vi får den utbildning vi var lovade även om det inte blir exakt som tidigare, säger Louise Hedman.

Som hon bedömer ansträngde sig alla inblandade för att få till en lösning efter det att eleverna gått ut i Arbetarbladet med sina åsikter.

– Vi blev uppmanade att inte gå ut i tidningen. Men när ingen lyssnade på oss gjorde vi det ändå och det kan vi vara glada över nu.

Mer läsning

Annons