Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevfilm visas på Göteborgs filmfestival

/
  • Stolta. Filmen Commitment, gjord av elever på film- och fotogymnasiet i Sandviken, har blivit antagen till Göteborgs Filmfestival som går av stapeln i februari 2010. Lärarna Israel Benavides och Dan Evensen är stolta.

Filmen Commitment, gjord av elever på film- och fotogymnasiet i Sandviken, har blivit antagen till Göteborgs Filmfestival som går av stapeln i februari 2010.

Det är unikt för att vara en film från ett medieprogram på en gymnasieskola.

Annons

Det var i våras som de 16 treorna på film- och fotogymnasiet producerade och filmade Commitment som sitt slutprojekt på skolan. Marcus Boman, före detta elev på skolan, var med som regissör och skådespelare.

Kortfilmen beskrivs som en humoristisk kortfilm om kärlek och handlar om en man och hans tankar kring sitt nära förestående frieri.

Filmen spelades in med RED, som är den senaste digitala tekniken och den som används även vid riktiga filminspelningar. Även skådespelarna i filmen är proffs.

Hundratals söker

– När det gäller treornas produktion vill vi att det ska vara så likt verkligheten som möjligt, säger läraren Israel Benavides.

Film Gävleborg, Studiefrämjandet och Kultur och fritid bidrog med ekonomiskt stöd.

Varje år ansöker hundratals filmare om att få med sina filmer på den internationella filmfestivalen i Göteborg. Glädjen var stor på gymnasieutbildningen i Sandviken när det stod klart att en film härifrån kommit med.

Treor vann i Trollhättan

– Det blir första gången en film från film- och fotogymnasiet visas i Göteborg, berättar läraren Dan Evensen.

Göteborgs filmfestival vill att alla filmer som visas på festivalen ska ha premiär där. Förra året antogs filmen How to stop a man, även den gjord av treor på skolan, men eftersom den hann visas på Gästrike filmfestival innan så stoppades den.

För några veckor sedan vann tre av eleverna som nu går sista året på utbildningen Novemberfestivalen i Trollhättan med sin film Brödbit. Även året innan vann elever från skolan den festivalen.

Hur kommer det sig då att elever från skolan lyckas så bra med sina filmer?

– Dels har vi väl väldigt begåvade elever, dels har vi en lång tradition av att göra film här i Sandviken, säger Dan Evensen.

”Alla vill ju få med en film”

Både han och Israel Benavides tror också att framgångarna sporrar de elever som nu läser på utbildningen.

– Alla vill ju vara med om att få med en film på en så stor filmfestival som den i Göteborg, säger de.

Göteborgs filmfestival går av stapeln i februari 2010.

Mer läsning

Annons