Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Ferlin snuvades på ersättning för sitt jobb

/
  • Utan lön. Ett Sandvikenföretag som hyrt ut byggnadsarbetare till olika projekt har inte betalat ut någon lön. Emil Ferlin är en av flera som drabbats och känner sig snuvad på 40 000 kronorFoto: Bernd Büttner

Fackförbundet Byggnads vägrade skriva kollektivavtal med ett Sandvikenföretag som de ansåg vara oseriöst. Även arbetsförmedlingen varnades. Trots det har flera byggarbetare jobbat åt företaget. Många av dem står nu utan lön och Byggnads har tvingats anställa en advokat för att driva in pengarna.

Annons

Sandvikenföretaget fungerar som ett konsultföretag och hyr ut personal till olika byggprojekt. Omkring 25 personer var anställda i företaget för att jobba vid ett bygge i Åre i slutet på förra året, flera av dem har inte fått ut sin lön.

– Det beror på att det inte finns några pengar. Jag är inblandad i en konkurs i södra Sverige, det har jag berättat för de här killarna. Får jag inte in några pengar så kommer företaget att bli försatt i konkurs och då träder lönegarantin in. Här är det inga som blir lurade, säger företagets projektledare.

Emil Ferlin från Storvik är en av dem som väntar på att få pengarna utbetalda. Företaget är skyldigt honom över 40 000 kronor.

– Det här har förstört allt för mig, säger han.

Han och ytterligare flera anställdas lönefordringar har nu överlämnats till fackförbundet Byggnads, där de togs emot utan förvåning. Projektledaren för Sandvikenföretaget är ökänd inom branschen och har vid ett flertal tillfällen blivit nekad att teckna kollektivavtal.

– Två gånger i två olika företagsnamn har han velat teckna avtal med oss, men vi vet att han håller på med skumraskaffärer och har skatteskulder sedan tidigare så det har vi inte gått med på, säger en talesman för Byggnads som vill vara anonym.

Han berättar att en annan företrädare inom Byggnads tidigare har fått ta emot hot via telefon.

– Det är inget roligt ärende det här, absolut inte, säger talesmannen.

Projektledaren tillbakavisar anklagelserna om hot och hävdar själv att han aldrig talat med Byggnads.

Efter ett misslyckat försök att på egen hand förhandla med företaget har Byggnads nu lämnat över ärendet till en advokatfirma.

– Jag har sammanställt lönefordringarna för tre arbetstagare och skickat iväg dem till en delgivningsfirma. Men efter vad jag har hört kommer det förmodligen att dyka upp fler krav, säger advokat Sven Erfors.

– Ja, det borde det väl finnas. Det enda är att pengarna måste vara intjänade högst tre månader innan företaget sätts i konkurs, säger Sven Erfors.

Mer läsning

Annons