Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Larsson på turné med Rackartygarna

/
  • Emil Larsson, 16 år från Sandviken, har i år haft som sommarjobb att filma Youtube-kändisarna Rackartygarnas sommarturné. Allt Emil kan om film och redigerning har han lärt sig själv.
  • Rackartygarna består av sex bästa vänner och en hel del gäster.
  • Emil Larsson har filmat Rackartygarna under hela deras sommarturné Bob Fusion. Den här bilden är från andra filmen då de åkte till Östersund. Emil vill förmedla känsla i filmerna och visa vad Rackartygarna gör och hur de beter sig när de inte står på scen.
  • Emil Larsson drömmer om att starta ett produktionsbolag.

16-åriga Emil Larsson lever alla pojkars dröm – han turnerar med och filmar extremsport- och underhållningsgruppen Rackartygarna.
Deras Youtube-kanal har 250 000 prenumeranter och där syns nu självlärda Emils videor.

Annons

Under våren blev Emil Larsson tillfrågad av Rackartygarna att följa med på och spela in deras sommarturné Bob Fusion. Emil hade tidigare träffat och lärt känna gänget i skidsammanhang.

Han var snabb att tacka ja och fick därmed en oförglömlig sommar, ett annorlunda sommarjobb och en meriterande erfarenhet. 16-åriga Emil drömmer nämligen om en karriär inom film.

– Det har varit riktigt kul verkligen, någonting utöver det vanliga. Särskilt extraordinärt eftersom det har varit ett jobb, och att jag får filma och göra det jag tycker är roligast. Att få göra det jag brinner för.

Emil har åkt över hela Sverige med Rackartygarna. Turnén har gått till Umeå, Östersund, Göteborg, Malmö, Karlstad och Stockholm. Resten av sommaren har Emil spenderat hemma i Sandviken där han redigerar filmerna. Sammanlagt ska det bli fyra filmer på omkring tio minuter vardera.

– Rackartygarna är ett extremt roligt gäng att jobba med. Om man går på stan kan de från ingenstans göra en backflip. De håller på med impulsiva grejer hela tiden, vilket gör att det blir någonting nytt varje dag. Det skulle vara hur kul som helst om de ville ha mer filmer från mig.

Emil började filma när han var tolv år, och har sedan dess aldrig slutat.

– Jag och två kompisar var ute och åkte skidor när vi var tolv, och de lite halvt tvingade mig att filma för de ville ha det inspelat. Men så tyckte jag att det var rätt kul. Så jag fick en egen kamera, och en dator som jag kunde redigera på.

Han fastnade för filmens värld direkt och har med hjälp av internet och vänner lärt sig allt om film och redigering. Någon kurs har han aldrig tagit.

– Man kan vara så extremt kreativ när man väl har lärt sig redigeringsprogrammen, och göra exakt vad man vill. Det var det jag fastnade för, att man kan få fram känslan man vill förmedla.

Emil har främst filmat skidåkning men började för ett par år sedan även att filma event- och reklamfilmer, vilket är en bransch han vill fortsätta inom. Han hoppas på att starta upp ett produktionsbolag med en vän.

– Jag vill verkligen fortsätta det här, säger han med en stark betoning på verkligen. Det är det här jag vill göra med mitt liv. Jag skulle sjukt gärna vilja lyckas starta ett företag inom film.

Sommarens erfarenheter tror han är meriterande för framtida jobb.

– Det är bra publicitet, så självklart är det bra. Många inom den här branschen är ju mycket äldre än mig. Och de kanske har barn som brukar kolla på och är fans av Rackartygarna, och då kanske även föräldrarna sett mina filmer.

Det måste vara svårt att filma Rackartygarnas tricks?

– Det är väldigt svårt, och det är ju mycket man missar eftersom det är så intensiva. Så då måste man nästan ha tusen kameror för att få med allt. Men jag gör så gott det går, och det blir bra i slutänden tycker jag och gänget också. Jag kan ju missa något klipp här och där, men det är liksom inte hela världen.

Rackartygarna håller med.

– Han är jätteduktig och det är väldigt roligt att få se hans utveckling den här sommaren, säger Olle Lundqvist, som är en av Rackartygarna och brukar vara den som filmar gruppen.

Det har funnits nervösa stunder, och prestationsångest under sommaren. Men när Emil ser kommentarerna på Youtube-kanalen slutar han oroa sig.

– Folk verkar tycka om videorna, så det är en sorts bekräftelse på att folk tycker att man gör ett bra jobb. Och det är sjukt betydelsefullt. Om folk inte tyckte att det var bra hade man ju inte fortsatt. Det är vad som driver och peppar mig.

När Rackartygarna kom till Gävle i onsdags skapas direkt stora klungor av barn vart än killarna gick. Barnen samlas för att få en bild eller autograf, eller bara för att få se de häftiga trixen. Det är en av känslorna som Emil vill fånga i sina filmer.

– De två filmer jag har redigerat hittills har jag haft ungefär hälften reality, alltså att jag bara hängt med dem utan någon låt i bakgrunden. Då vill jag förmedla allt roligt de gör, hur de reser och beter sig när de inte uppträder. Andra halvan är med musik, under de delarna vill jag förmedla en känsla, för det är alltid sjukt bra känsla runt omkring dem. Det är så mycket barn som är astaggade på att få träffa sina idoler. Den känslan vill jag få fram.

Mer läsning

Annons