Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fluga som Inger nappat på

/
  • VM-DELTAGARE. Om en månad deltar Inger Svedvall från Sandviken i flugfiske-VM i Skottland. Till vardags arbetar hon som trädgårdsmästare, vilket har visat sig vara en lyckad kombination. När grundaren av fiskemärket Sameo behövde trädgårdstips skickade Inger ett äppelträd och lite instruktioner till honom och fick ett spö tillbaka.

Flugfiske får Inger Svedvall i Sandviken att ta det lugnt. Det är inte så viktigt om fisken nappar. När hon fiskar för sig själv, vill säga.
Annat är det i tävlingssammanhang.
– Då ger jag allt, säger hon.
Om en månad börjar flugfiske-VM i Skottland och där siktar Inger på guld.

Annons

För många Sandvikenbor är Inger Svedvall mest känd som trädgårdsmästare, men hon är också inbiten flugfiskare.

– Jag föddes in i flugfisket. Morfar höll på med flugfiske och pappa också, berättar Inger som beskriver sig själv som fiskeintresserad intill dårskap.

Det som lockar henne med just flugfisket är att man kan hålla på hela året och att det är så mycket runtomkring sporten man kan syssla med.

Inger binder sina egna flugor, bland annat en som ser ut som en liten mus och som hon fick inspiration till en sommarnatt.

– Jag satt vid en skogstjärn när jag såg hur en liten skogsmus kom simmande mot mig. När jag rörde mig lite vände den om, men måste samtidigt ha orsakat lite vågsvall för vips kom en stor öring och tog den, berättar hon.

Hon har även en fluga som heter Kerry Blue Killer med hår från gamla hunden Pilou, som ofta var med henne ut och fiskade, men som plumsade och sjönk som en sten på premiärturen.

– Han var dyngvåt när jag drog upp honom i svansen. Jag tänkte att den pälsfibern måste vara perfekt för våtflugor, berättar hon.

En annan av Ingers flugor har Sandvik-vd:n Lars Pettersson bundit.

Enkelheten är en annan sak Inger uppskattar med flugfisket. Man stoppar en ask med flugor i fickan, tar sitt spö i handen och går ut i naturen.

– Det är ett skönt sätt att bara vara. Och får man en fisk är det egentligen bara en bonus, säger Inger.

Helst fiskar hon i Åmot och Katrineberg i Hälsingland (även om där inte nappar så bra) eller i trakterna kring Kiruna och Arjeplog. Favoritfisken är röding från Lappland.

Flugfiske är en mansdominerad sport. 1996 blev Inger den första kvinnan i svenska flugfiskelandslaget. 5 juni är det dags för ett nytt landslagsuppdrag, då går VM av stapeln vid Loch Lomond, Skottlands största sjö.

Och när det gäller tävling försvinner tänket att fisket är till för att skänka lugn och harmoni. Då vaknar vinnarinstinkten.

– Ibland känns det som att jag skulle kunna offra livet för att vinna. Jag kan bli överraskad själv över hur taggad jag blir.

Flugfiske kan vara en riktig materialsport. Inger hör inte till de mest prylgalna fiskarna, men med sig till Skottland tar hon utrustning för ungefär 50 000–60 000 kronor. Samt sambon Dag att bära alltihop.

Och målsättningen är förstås given.

– Att komma först.

Mer läsning

Annons