Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En god idé att hänga upp sig på

/
  • unga företagare. Erika Magnusson, Linnea Andersson, Mattias Mogard, Mikaela Grylin och Eric Forsell ligger bakom UF-företaget Hang Loose vars affärsidé är klädhängare man sätter upp i taket.vinnande idé? Hang Loose är en stilren klädhängare som man sätter i taket och som frigör både golv- och väggyta – och som dessutom fungerar lika bra i snedtak.
  • Hang Loose är en stilren klädhängare som man sätter i taket och som frigör både golv- och väggyta – och som dessutom fungerar lika bra i snedtak.

En stilren klädhängare som man sätter i taket och som frigör både golv- och väggyta – och som dessutom fungerar lika bra i snedtak. Det är affärsidén för UF-företaget Hang Loose.
När SM i ung företagsamhet hålls i Stockholm under måndag och tisdag tävlar andraårseleverna från Göranssonska skolan i två kategorier, både Bästa vara och Bästa innovation.

Annons

Det var mamman till vd:n Erika Magnussons som kom med idén om en klädhängare man hänger i taket.

Erika tog idén med sig till UF-kollegerna Mattias Mogard, Eric Forsell, Mikaela Grylin och Linnea Andersson och tillsammans har de utformat hängaren som heter samma sak som företaget, Hang Loose.

Klädhängaren består av en massiv ekstav med sex krokar på. Ett runt takfäste hör till. Både krokarna och fästet tillverkar eleverna själva av stål från Sandvik.

– Vi gjorde en marknadsundersökning för att få reda på vilket träslag som folk vill ha och det blev ek, berättar Eric Forsell.

Tanken med den stilrena designen är att klädhängaren ska tilltala många.

Hängaren är anpassad för en takhöjd på 2,40 meter, men även en höjd på 2,70 fungerar om inte barn behöver nå upp till krokarna.

– Det här är en unik produkt. I dag finns inget liknande på marknaden, säger Mattias Mogard.

Företaget har redan sålt över 30 stycken hängare. 350 kronor styck kostar de. Det betyder att Hang Loose gått med vinst.

– Vi tycker att det är ett bra pris. I en designaffär skulle priset vara ett helt annat, säger Eric Forsell.

Nu har eleverna precis fått hem 20 nya ekstavar att montera krokar på. Men dessförinnan väntar SM i ung företagsamhet på Älvsjömässan under måndagen och tisdagen.

– Det känns stort att vi ska tävla i två klasser. Allra roligast är Bästa innovation för där är vi ett av tio företag i hela Sverige som blev utvalda av en jury, berättar Mikaela Grylin.

Hang Loose har skickat in en ansökan om designskydd så att de ska kunna bygga vidare på sin idé efter UF-tiden.

– Antingen om vi gör det själva eller om vi säljer idén. Kanske finns vår hängare på Ikea om tio år, säger Eric Forsell.

Mer läsning

Annons