Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ”mördare” går lös i Sandviken

/
 • tillverkat slime. Efter att ha brutit           av en glasstav och gjort hål i en behållare kan Caroline Jäderberg            till slut visa upp en klump formbar rosa slime till vännerna Elena           Westlunds och Emelie Åslunds glädje.
 • Håller koll. Emelie Åslund håller ett vakande öga på den kokande blandningen så att den får rätt konsistens. I höst börjar hon åttan på friskolan Prosperitas i Järbo som har många elever med på sommarforskarskolan.
 • Kul. Aslam Aref (till höger) läser no-profilen på Söderskolan och tipsades om sommarforskarskolan av en lärare. Andreas Ljung från friskolan Prosperitas tycker också att det är intressant att få lära sig nya saker. ”Allt har varit kul hittills”, säger de.
 • Kollar fingeravtryck. Handledaren Malin Janols kommer med sotblandningen och glasskivorna så att Johanna             Smedbakken kan kolla fingeravtryck.
 • tillverkat slime. Efter att ha brutit           av en glasstav och gjort hål i en behållare kan Caroline Jäderberg            till slut visa upp en klump formbar rosa slime till vännerna Elena           Westlunds och Emelie Åslunds glädje.
 • Tar fram fingeravtryck. Med ett försiktigt andetag blåser Johanna Smedbakken bort sotblandningen och fingeravtryckets alla bågar syns tydligt på glasskivan. Det är bara en av flera ledtrådar som mördaren har lämnat efter sig.

Rektorn på Göranssonska skolan har mördats. Det är eleverna som måste lösa brottet med hjälp av olika ledtrådar.

Så ser upplägget ut när det för första gången hålls sommarforskarskola för högstadieelever här.

– Det är jättekul, säger Hanna Liebenholtz från Järbo.

Annons

Det puttrar och rörs för fullt i behållarna på värmeplattorna när forskareleverna försöker tillverka slime, en kladdig, gummiliknande massa som barn brukar leka med.

– Det luktar inte så gott, det luktar ägg, konstaterar Aslam Aref från Söderskolan och rynkar på näsan när han rör om i boraxlösningen.

En stund senare har en rosa, formbar klump tillverkats vid bordet intill.

– Nej, vad coolt, utbrister Caroline Jäderberg som till hösten börjar åttan på Prosperitas i Järbo.

Den ursprungliga tanken med övningen var att tillverka ett material för att göra avtryck av en skada i mordoffrets skalle. Men det har visat sig för svårt att få till.

– De får göra lite annat ett tag och kan fundera på de andra ledtrådarna under tiden, berättar handledaren Malin Janols som till vardags studerar på Göranssonska skolan.

För på förmiddagen har deltagarna fått i uppdrag att lösa det fiktiva mordet på Göranssonskas rektor. De har bland annat fått jämföra fingeravtryck och ta jordprover från brottsplatsen. Övningarna uppskattas av Elena Westlund som också läser på Prosperitas.

– Det är min dröm att bli agent, berättar hon.

Johanna Smedbakken, Hanna Liebenholtz och Johanna Johansson har redan uteslutit två av fyra misstänkta för mordet och väntar på nya ledtrådar för att avslöja den skyldige. Under eftermiddagen ska de få jämföra blodgrupper. På brottsplatsen ligger även en medicinflaska med en kod som leder till ett malariavaccin. Bara två av de misstänkta har varit utomlands, avslöjar Malin Janols.

Det är hon och Frida Mattson som under två veckor ska se till att de tio högstadieeleverna får en blandning av roliga övningar och lär sig saker som de har nytta av framöver. Och deltagarna har ingenting emot att tillbringa två veckors sommarlov i skolbänken. De tycker att det är kul och intressant att få lära sig nya saker.

– Kanske får man bättre betyg sedan också. Det är bra att gardera sig, säger Johanna Smedbakken.

Det är första gången som forskarskolan, ett samarbete med riksorganisationen Unga forskare, hålls på Göranssonska skolan. Målet är öka intresset för naturvetenskap, teknik och forskning bland högstadieelever samt att visa upp utbildningen för framtida studenter.

Mer läsning

Annons