Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trea kan bli 100 kronor dyrare

/
  • 70 kronors skillnad. Ungefär 70 kronor i månaden för en normaltrea var skillnaden mellan buden när Sandvikenhus på tisdagen förhandlade med Sandvikenboendet.

Redan i nästa vecka kan det bli en uppgörelse om nästa års hyror i Sandviken. Ungefär 70 kronor i månaden för en normaltrea var skillnaden mellan buden när Sandvikenhus på tisdagen förhandlade med Sandvikenboendet.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat är hyresledande Sandvikenhus utgångsbud 3,3 procent, vilket ger en höjning med 170 kronor i månaden för en normalstor trerumslägenhet.

Sandvikenboendet, den mindre av de båda organisationer som förhandlar för hyresgästernas räkning, gick i går med på en höjning med 1,6 procent.

– Då hamnar vi precis under en hundrapp i månaden för en trea. Där går gränsen för oss, säger förhandlaren Alvar Stråhle.

Kostnadsökningar styr

Sandvikenhus ledning har till båda hyresgästorganisationerna uppgett att det är kostnadsökningarna som styr och att det inte finns något utrymme att gå under 3,3 procent.

– Men jag har varit med i 30 år och hört samma sak varje år. Företaget vill ha in extra pengar för att skaffa sig handlingsutrymme. Men de har hittills aldrig strandat förhandlingarna och gått till hyresmarknadskommittén utan att först sänka sitt utgångsbud, säger Alvar Stråhle.

Kan bli klart nästa vecka

Precis som Hyresgästföreningens förhandlare ser han ingen större risk för att det blir en upprepning av förra årets rabalder med demonstrationer, strandning och överenskommelse först några veckor in på det nya året. Redan nästa vecka kan en uppgörelse vara klar.

Mer läsning

Annons