Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enar berättade verkminnen till tårtan

/
  • Rolf Orefjäll och hans kompisar på Åsgården berättade för guiden Sven-Erik Lindgren om åren på Sandvik.
  • ”Det var experimentverkstad i början”, sa Enar Norén som sa några ord om när han var med och byggde upp tillverkningen av hårdmetallverktyg på Sandvik i mitten av 1940-talet.
  • Alla jobbade de på Sandvik. Rune Hedman, Maj-Britt Eriksson och Rolf Orefjäll räckte upp handen när Sandvik bjöd på jubileumstårta och guiden frågade hur många i salen som jobbat på storföretaget.

Ett 50-tal pensionärer, varav flera före detta Sandvikanställda, fick smaka på jubileumstårtan när en av företagets guider på onsdagen besökte Åsgården i Järbo.

– När det var 100-årsjubileum fick man nöja sig med en varm korv, minns Enar Norén som jobbade på Sandvik i 43 år innan han pensionerades.

Annons

Åsgården var första anhalten på en turné – med tårtkalas – som omfattar ett tiotal äldreboenden i kommunen.

Guiden Sven-Erik Lindgren berättade kort om 150-årsjubileet innan pensionärerna bjöds på den speciella jubileumstårtan.

I salen satt flera som jobbat många år i företaget.

Enar Norén började 1946 och var kvar i 43 år.

Han var med och byggde upp Coromants hårdmetallverktyg innan tillverkningen flyttades till Gimo.

– Det var experimentverkstad i början, sa han och berättade bland annat hur han skadade sig i fingret när han slipade en hårdmetallplatta.

Från 1950 jobbade han på Bergborr, först vid slipen och sedan som synare. För det mesta blev det tvåskift, vilket han trivdes med. De sista fem åren före pensionen jobbade han halvtid, två veckor i stöten.

– Jag var inte sjukskriven en enda dag under de fem åren, berättade Enar Norén.

Kamraterna kring bordet, Rolf Orefjäll som jobbade på Tråd mellan 1960 och 1993, Maj-Britt Eriksson, härdningen i 21 år och Rune Hedman, transportbanden i 33 år, har också många minnen från Sandviktiden.

– Jag trivdes jättebra. Arbetskamraterna betydde mycket, sa Maj-Britt Eriksson.

Jubileumstårtan – med den sötsyrliga smaken av vinbär och citron – lät sig väl smaka till förmiddagskaffet på Åsgården.

Mer läsning

Annons