Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energibolag vill tjäna pengar ute i Europa

Kommunala Sandvikens Energi och Gävle Energi vill tjäna pengar i Europa.
Tillsammans med fyra andra svenska energibolag ska de nu se över möjligheten att exportera energitjänster till andra europeiska länder.
– Sveriges energikunnande ligger i världsklass, säger Sandviken Energis vd Alfons Kubulenso.

Annons

Sandvikens Energi, Gävle Energi, Dala Energi, Sundsvalls Energi, Mälarenergi och Falu Energi- och Vatten diskuterar just nu hur man gemensamt skulle kunna sälja energitjänster – energieffektivisering – till länder i Europa.

– Fjärrvärmen är långt ifrån lika utbyggd i många europeiska länder som den är i Sverige. Vi funderar därför på hur vi skulle kunna utbilda Europa och slussa ut vår kompetens, säger Alfons Kubulenso.

Det handlar om att i framtiden sälja både kunskap och tjänster. Och förutom att exporten skulle kunna ge lite extra klirr i kassan, ser bolagen det hela även som en insats för miljön.

– På det här sättet kan vi ta ansvar för energibesparingar i ett vidare perspektiv, säger Alfons Kubulenso.

Samma sak säger Per Laurell, vd för Gävle Energi.

– Den svenska regeringen har kommit med en klimat- och energiproposition där man pratar om klimatneutrala energilösningar. Man lyfter fram vikten av att inte bara jobba inom Sverige med de här frågorna, utan även mot utlandet. Det är en viktig signal, säger han.

– Vi ska använda vår kunskap för att energieffektivisera både hemma och utomlands.

Gävle Energi säljer redan i dag energitjänster i Sverige och det har man fått en del kritik för. Företagare har anklagat det kommunägda energibolaget för illojal konkurrens och menat att Gävle Energi kapat åt sig marknadsandelar på privata företags bekostnad.

Bolaget har dock fått stöd både av Näringsdepartementet och branschorganisationerna Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme. Man hänvisar till EU:s direktiv som säger att de kommunala energibolagen ska ta ansvar för målen om ökad energieffektivisering.

Även Sandvikens Energi vill börja sälja energitjänster på hemmaplan, enligt ett beslut av energibolagets styrelse.

– Vi vill ge våra kunder en helhetsbild, hjälpa dem att sänka sina driftskostnader och få ett behagligare inomhusklimat, säger Alfons Kubulenso.

Energitjänster blir i sådana fall en egen avdelning med fyra–fem anställda. Men först måste kommunfullmäktige i Sandviken godkänna det nya affärsområdet.

Det gäller även Europasatsningen.

– Ja, det är tanken.

Mer läsning

Annons