Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande driver glasskiosk

/

Ensamkommande flyktingbarn driver en glasskiosk i Stadsparken. Det ger dem en möjlighet att både träna svenska och att prova på arbetslivet.

Annons

Solen pressar upp temperaturen över 30-strecket när Arbetarbladet besöker glasskiosken i Stadsparken. En livlig kubbmatch pågår bakom kioskvagnen, och där inne sitter Zebib Mehari och väntar på kunder.

– Det är roligast när det kommer mycket folk, säger hon.

Hon kom som ensamkommande flykting från Eritrea till Sandviken för två år sedan. Nu är hon med i Pangea, kommunens verksamhet för ensamkommande flyktingbarn.

Glasskiosken är ett projekt som Kultur och Fritid och Pangea anordnar tillsammans, och utöver glass går det att låna exempelvis kubb, frisbee och krocket för att spela på gräset.

– Det är ett bra ställe, man behöver inte gå ner till stan för att köpa glass utan kan köpa glass här, säger Aziz Rahmani, en av kubbspelarna bakom kiosken och som är på besök i sin forna hemstad, numera bor han i Stockholm.

För ungdomarna i Pangea är glasskiosken viktig på två sätt, förklarar Joacim Edholm, integrationsvägledare på Pangea.

– Det här är en möjlighet för våra ungdomar att prova på arbetslivet och det är en väldigt bra plats för dem att öva sin svenska, säger han.

Mer läsning

Annons