Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år sedan Markus Feldmanis försvann

/
  • Jessica Rolfsdotter och Marina Feldmanis åker fortfarande ut och letar efter Markus emellanåt.
  • Markus Feldmanis har varit borta ett år. Enligt anhöriga var han smalare än han är på bilden när han försvann.

Ett år har gått sedan 30-årige Markus Feldmanis spårlöst försvann från Gästrike-Hammarby. Än lever de anhöriga i ovisshet, och de är kritiska till polisens insats.

Annons

När Marina Feldmanis vaknade 24 juli 2014 hade sonen Markus lagt ihop sina saker – nycklar, mobil, plånbok och korset han bar runt halsen – på ett bord och lämnat lägenheten i Gästrike-Hammarby.

Marina Feldmanis ringer direkt till Markus kusin Jessica Rolfsdotter som bor i närheten, men när Markus inte är där heller inser hon att något är fel. Hon ringer polisen och ger sig ut för att leta.

LÄS OCKSÅ: Sju spårlöst försvunna - var finns de nu?

Utanför steker solen. Det är mitt i årets värsta värmebölja, och juli kommer att bli en av de varmaste månaderna som har uppmätts i Sverige. Fredrik Reinfeldt är fortfarande landets statsminister, och från norr till söder pågår förberedelserna inför höstens val.

Sedan dess har militären jagat ubåtar i Östersjön. Nyval har annonserats och dragits tillbaka. Måns Zelmerlöv har vunnit Eurovision och herrarnas U21-landslag har blivit Europamästare i fotboll.

Men Markus Feldmanis är fortfarande försvunnen.

Nu – ett år senare – har Marina Feldmanis och Jessica Rolfsdotter dukat upp fika i lägenheten i Gästrike-Hammarby.

– Man går omkring och tänker på honom varje dag, säger Marina Feldmanis.

Lägenheten tillhör Marina Feldmanis särbo, och Markus var där på besök. Mitt emot ligger den vita kyrka som Markus frågade efter en av de sista gångerna någon såg honom. Det var i grannbyn Torsåker på förmiddagen den 24 juli. Han frågade ett äldre par om vägen till en vit kyrka och ett gult hus.

– Han frågade efter vägen och verkade väldigt förvirrad och gick fram och tillbaka, vad indikerar det? Han säger ju "jag är vilse", säger Marina Feldmanis.

Polisen fick tips om observationen den 25 juli, men av någon anledning blev det liggande. Det dröjde ytterligare två dagar innan de anhöriga fick kännedom om det och under tiden sökte de tillsammans med Missing People runt Gästrike-Hammarby i stället för Torsåker.

Jessica Rolfsdotter och Marina Feldmanis riktar stark kritik mot polisens arbete. Det gäller flera punkter, bland annat tycker de inte att polisen tog situationen på tillräckligt stort allvar.

Markus hade mått dåligt en tid innan försvinnandet, han hade inte sovit på tre dygn och han kände inte till trakterna eftersom han bara var på besök. Kombinerat med den tryckande 30-gradiga värmen blev situationen akut.

Hade polisen prioriterat fallet och hållit ordning på tipsen tror Jessica Rolfsdotter att de hade hittat Markus.

– Det är ingen mening att älta det naturligtvis, men ändå kommer känslorna varje gång vi pratar om det. Ilskan och besvikelsen, säger hon.

Marina Feldmanis tittar ofta ut genom fönstret, och rösten är nära att spricka. Hon berättar att hon under året har haft svårt att fokusera. Det är bara på slutet hon ens har kunnat se en film på tv och koncentrera sig tillräckligt länge för att följa med.

I höstas städade hon ur Markus lägenhet i Sandviken.

– Julafton och när han fyllde år och påsk – alla högtider är jättesvåra, säger Marina Feldmanis.

– Ibland går jag omkring och gör någonting och så kommer jag på mig själv att jag är jätteledsen inombords, fortsätter hon.

Hos polisen ligger ärendet öppet, men ingenting görs aktivt utan nya tips. Missing People sökte för några veckor sedan, men då kom bara en handfull personer.

Själva håller dock Jessica Rolfsdotter och Marina Feldmanis hoppet vid liv, och nämner inte det otänkbara.

– Vad som än har hänt, oavsett hur lång tid, så behöver man få ett avslut på det. Folk får inte tänka att det här är bortglömt, för här, hos oss är det inte bortglömt, säger Jessica Rolfsdotter.

De hade ett möte med polisen i oktober och planerar att JO-anmäla myndigheten. När Arbetarbladet söker polisen för att ställa frågor kring insatsen, får vi till svar att det är en dialog de har fört med de anhöriga som gärna får höra av sig igen, men att de inte kommer diskutera det i media.

Jessica Rolfsdotter och Marina Feldmanis uppmanar människor att höra av sig med alla tips. Även saker som kan verka obetydliga, som exempelvis ett klädesplagg.

– Minsta lilla som hittas kan vara jätteviktigt.

Mer läsning

Annons