Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett måste sedan länge

/
  • Smakligt. Att stanna till vid Lundbergs konditori och köpa med sig fika är ett måste när reportern åker till Österfärnebo.

Ett besök i Österfärnebo är helt enkelt inte fullkomligt utan ett stopp på Lundgrens bageri och konditori. Den tidningsmedarbetare som efter att ha varit ute på jobb på orten återkommer till redaktionen utan en påse nybakt reses inte med blida ögon av sina kollegor.

Annons

Så har det alltid varit, åtminstone så länge tillbaka som någon av oss som nu jobbar på Arbetarbladet kan minnas. Nyanställda och vikarier informeras om detta redan under sin första dag, så att de ska slippa göra bort sig.

Men det är fler än journalister som har som tradition att stanna och köpa fika på Lundgrens. Förutom folk från trakten lockar det lilla anrika konditoriet intill 272:an många långväga kunder. Det är inte alls konstigt eftersom man här bakar kanske norra Europas godaste kanelbullar, munkringar och pariservåfflor.

Lundgrens bageri och konditori grundades 1915 av Johan Lundgren och hans hustru Anna – de nuvarande ägarnas farfarsfar och farfarsmor. Först höll man till bredvid gamla brandstationen. Till den nuvarande lokalen flyttade man 1921.

I dag drivs Lundgrens av systrarna Görel och Kaisa-Lena, vars döttrar Johanna och Elise, som är femte generationen, också jobbar här.

Tala om familjeföretag.

Flera av recepten har hängt med ända sedan starten. Det gäller bland annat sirapslimpan, franskan och tekakorna, som man om sommaren bakar åtminstone 8 000 om dagen av.

De gästerna som vill av- njuta sina inhandlade god- saker på plast sitter i kondis-delen på fina gamla stolar i krom, teak och galon.

Mer läsning

Annons