Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Excellent var Racines betyg på Obamas tal

/
  • ENTUSIASM. Enligt familjen Racine i Sandviken har USA aldrig haft en så folklig president som nu. ”Han är intelligent, karismatisk och talar som en man av folket. Det ger honom trovärdighet”, säger Shane Racine. ”Han pratar som om han menar allting”, instämmer Eva Racine. Tillsammans med sonen Erik Racine följde de gårdagens direktsändning från Vita Huset.
  • FRAMTIDSTRO. Shane Racine har tror att Barack Obamas styre kommer att ha en positiv inverkan på landet. ”Det ger mig hopp om att min son kan gå på college där”.

När president Obama höll sitt installationstal utanför Vita Huset i Washington satt svensk-amerikanska familjen Racine samlad i soffan framför
tv:n
. Att den nya presidenten var omtyckt var det ingen tvekan om.


– Excellent. Fantastiskt, sa

Shane Racine gång på gång.

Annons

Hemma hos Eva, Shane och Erik Racine i Vallhov stod tv:n på redan två timmar innan USA:s nye president skulle svära eden över Lincolns bibel.

Shane Racine är amerikan, men lever sedan 13 år tillbaka i Sandviken. När Barack Obama talar till nationen inger det lika mycket hopp om förändring för hans egen del som hopp om bättre levnadsstandard för släktingarna hemma i USA.

– Det ger mig hopp om att min son kan gå på college där, det ger mig hopp om att jag nästa gång jag är på besök ser att min mor tas om hand väl. Det ger mig hopp om att världsmarknaden kommer på fötter igen och det kommer att även påverka mitt företag här hemma i Sverige, säger han.

Ett ord som ständigt är på Barack Obamas läppar är, change, eller förändring på svenska. Det är också det ord som återkommer till Shane Racine och som får honom att just våga hoppas.

– Rädsla behöver bytas ut mot framtidstro och därför är kanske Obamas karisma allra viktigast. Efter Bushregimen behöver USA en positiv president. Det är självförtroendet hos människor som måste bli bättre.

För honom står den nye presidenten för en ökad trygghet för det amerikanska folket. En sjukvård som blir tillgänglig för alla och en skattepolitik som inte bara gynnar de rika.

– Han talar om olika kulturer, om olika religioner, våra bakgrunder skiljer sig, men ändå är vi alla lika. Och han säger det så ödmjukt.

– För mig personligen så har svart, gul eller röd hudfärg aldrig spelat någon roll, men historiskt sett är det enormt, säger Shane Racine.

– Det visar att USA har kommit väldigt långt, flikar Eva Racine in.

– Jag tror det hotet finns mot alla presidenter och alla världsledare. Men jag tror inte att det kommer att bli en stor grej längre fram. Visst finns det rasister, men han är väl skyddad, säger Shane Racine.

På tv:n lyfter en helikopter från marken. Kvar står Barack och Michelle Obama och vinkar farväl.

– Bush har lämnat Vita Huset, tack gode gud för det, utbrister Shane Racine.

Mer läsning

Annons