Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expresslift och fyra nya pister lyfter Kungsberget – "Sveriges effektivaste lift"

/
  • Anders Kjällström, vd i Branäsgruppen, och Peter Kärnström, kommunalråd i Sandviken, tror på framtiden för Kungsberget.
  • Åkytan ökar med drygt en tredjedel, berättade Anders Kjällström, Branäsgruppens vd, vid presskonferensen.

Fyra nya pister på sydsidan och en snabb åttastolslift ingår i satsningen som ska göra Kungsberget till "en riktig skidort".
– Vi tror enormt mycket på Kungsberget, sa Anders Kjällström, Branäsgruppens vd, när han berättade om investeringarna på 85 miljoner kronor vid en presskonferens på torsdagen.

Annons

Åttastolsliften står för drygt hälften av investeringen.

– Det blir Sveriges effektivaste lift och ta 4 000 personer i timmen, säger Anders Kjällström.

Det kommer att gå nästan dubbelt så snabbt att ta sig upp till toppen som med de nuvarande ankarliftarna. Liften blir den fjärde i sitt slag i Sverige. De övriga finns i Lindvallen, Tandådalen och Åre.

– Vi hade kanske klarat oss med en sexsstolslift som tar 3 000 personer i timmen. Men då hade vi inte haft utvecklingspotential. Vill ju växa så vi bestämde oss för bygga rejält, säger Kjällström.

Dessutom satsar andra aktörer ungefär lika mycket i nya boenden vid och i närheten av backarna. Så totalt handlar det om cirka 170 miljoner kronor som satsas inför nästa säsong.

Om man räknar in de nya investeringarna så har Branäs och andra aktörer satsat runt 500 miljoner i Kungsberget under de senaste fem–sex åren.

Läs också: Branäsgruppen bygger stor husvagnscamping i Kungsberget.

De nya nedfarterna på sydsidan innebär att ytan att åka på ökar med 35 procent.

Det blir lite flackare backar än på nordsidan, "bättre för carving och i solsken", som Branäs företrädare beskriver dem.

Men det kommer också att gå åt mer snö och vatten. Kapaciteten att göra snö tredubblas, vilket innebär att det går snabbare att göra backarna åkbara.

Branäs har kommit överens med markägare och börjat avverka för de nya pisterna. En viktig pusselbit är dock inte på plats ännu – nämligen vattendomen som tillåter att vatten tas från Jädraån.

– Det är en förutsättning. Men vi ser det inte som något konstigt, säger Anders Kjällström som inte är oroligt för att den processen försenar projektet.

Det finns också utrymme att ta ut mer från Lillån inom ramen för befintligt tillstånd.

Läs också: Nya platschefen om satsar långsiktigt på Kungsberget.

Under de senaste åren har boendet byggts ut i Kungsberget och i dag finns cirka 1 200 bäddar i rum, lägenheter och stugor. Nu planeras för ytterligare 300–350 bäddar.

– Det handlar om nya hus nere vid ån, vid Hyllan intill backen och ytterligare en exploatör som också sätter i gång, säger Jonas Lundblad, vd i Branäsgruppens fastighetsbolag.

De som bygger och står för boendena är olika privata aktörer.

– Ingen bygger om man inte får avkastning på insatt kapital. De måste tro på attraktionskraften i det vi levererar, säger Anders Kjällström.

Med den här satsningen ska Kungsberget kunna svälja så många som 5 000 till 6 000 personer per dag, vilket också kräver fortsatt utbyggnad av restauranger och annan service.

Martina Svensson, som blev ny platschef i höstas, berättar att det kom över 2 500 personer per dag den gångna helgen som var säsongens hittills bästa.

– Säsongen har gått bra. Överlag har det varit plus jämfört med förra året, säger hon.

Branäsgruppens ledning räknar med att Kungsbergets del i koncernens omsättning kommer att öka. I dag står Kungsberget för ungefär en femtedel.

När kommer man att kunna åka skidor på sydsidan?

– Till Lucia, säger Anders Kjällström.

Satsningen finansieras med nytt ägarkapital. Branäsgruppen investerar cirka 200 miljoner under de närmaste två–tre åren, varav största delen i Kungsberget.

– Otroligt positivt för Sandviken. Det här visar på attraktionskraften, säger Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandviken, som var med vid presskonferensen.

Läs också: Så gick det för Kungsberget förra säsongen.

Mer läsning