Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra hög katastrofberedskap i Sandviken

Sandviken har extra hög katastrofberedskap eftersom Sandvik räknas som en så kallad Sevesoanläggning.

Men krisledningsnämndens ordförande Peter Kärnström behövde inte trycka på startknappen på fredags­morgonen.

– Faran var tidigt över. Det blev en vanlig morgon efter en ovanlig natt, konstaterade han.

Annons

Den omfattande kemikaliehanteringen på Sandvik har gjort att industriområdet klassas som en Servesoanläggning. Detta enligt det EU-direktiv som fått namn efter staden i norra Italien som 1976 drabbades av en miljökatastrof sedan det inträffat en olycka på en kemisk fabrik.

– Vi måste räkna med att något sådant kan hända även här hos oss. Vi har övat och har planer för hur vi i så fall ska ta hand om medborgarna, sade Göran Hansson, kommunens säkerhetschef, sedan allt lugnat ned sig.

Väcktes av Radio Gävleborg

Ordförande i krisledningsgruppen är kommunalrådet Peter Kärnström. Han blev väckt vid femtiden på morgonen av en reporter från Radio Gävleborg som undrade om radion skulle gå ut med information om att skolbarnen i Sandviken skulle stanna hemma.

– Det första jag gjorde var att gå in på Arbetarbladet på webben för att informera mig om vad som hänt, berättar han.

Men efter diverse webbkollar och telefonsamtal konstaterade Peter Kärnström att det inte fanns anledning att aktivera någon katastrofplan.

– Faran var redan var över. Det blev en vanlig morgon efter ovanlig natt.

Ingen anledning att ingripa

Miljöchefen Tommy Stenergard är den som är ansvarig för kommunens kontakter med Sandvik när det gäller olyckor och utsläpp som kan leda till hälsoproblem. Han följde händelseutvecklingen under fredagsförmiddagen utan att finna anledning att ingripa.

– Jag delar räddningstjänstens uppfattning om att det här inte var rök som kan vara skadlig för omkringboende, sade han.

Under ett tidigt skede av brandförloppet fanns det hos kommunens ansvariga en viss oro för att förorenat släckningsvatten skulle rinna ut i Storsjön via Sandviks så kallade Damm A.

– Det hade kunnat påverka sjövattnet. Men som tur är blev vattnet omhändertaget inne på området sedan Sandvik och räddningspersonalen proppat ledningarna. Vi är väldigt nöjda med att de vidtog den åtgärden.

Mer läsning

Annons