Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: Att få ett nytt jobb är nog svårare än på länge

I september fanns nästan

250 arbetslösa ungdomar

i Sandviken.


Nu varnar flera fackförbund för att antalet arbetslösa ska öka.

Annons

– Att få ett nytt jobb är nog svårare än på länge, säger Camilla Lindström, ombudsman på Handels.

Antalet arbetslösa ungdomar i åldern 18 till 24 var i september 249 i Sandviken. Inga stora förändringar jämfört med samma månad förra året. Men flera fackförbund tror att det kommer att bli allt svårare att komma in på arbetsmarknaden. Som Arbetarbladet tidigare skrivit varnar Byggnads för att man utbildar till arbetslöshet. Inte heller IF Metall ser några större jobbchanser inom sin bransch.

– Sista prognosen får Konjunkturinstitutet visar att 100 000 jobb kommer att försvinna, tyvärr tror jag att många av dem är inom industrin, så det kommer absolut att bli tuffare, säger Anna Jensen-Naatikka, ombudsman på If Metall Västra Gästrikland.

Även handeln har drabbats av stora varsel, där ungdomar drabbas hårdare än andra eftersom de ofta har jobbat kortare tid och därför är de som sägs upp först.

– Det är svårt för den som redan har jobb, så att få ett nytt jobb är svårare än på mycket länge, säger Camilla Lindström, ombudsman på Handels Gävleborg.

Men på arbetsförmedlingen är man fortfarande positiv. Trots att det går mot en lågkonjunktur menar, Charlotte Humling, chef på arbetsförmedlingen i Sandviken, att det finns jobb för ungdomar som har arbetslivserfarenhet.

– En generell signal är att det inte sker några drastiska nedgångar, men det gäller att vidga sitt geografiska sökningsområde, säger hon.

Mer läsning

Annons