Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket avvaktar nytt sparprogram på Sandvik

Fackliga företrädare är försiktiga i kommentarerna till Sandvikledningens signaler om kommande åtgärds- program för att öka lönsamheten inom affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT).

Annons

– Det beror på vad man menar. Att man ser över kostnaderna är något som vi lever med hela tiden, säger Tomas Kärnström, IF Metalls arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse.

Tror inte på att sparka folk

Tomas Kärnström tror att mycket pengar kan sparas om man kan se till att maskinerna fungerar bättre och kassationerna minskas.

– Om man med effektivisering menar att sparka folk så är man tillbaka i läget vid finanskrisen, säger han och låter förstå att han inte tror på den metoden.

När Sandviks delårsrapport presenterades i tisdags sa Jonas Gustavsson, chefen för SMT, att man bör satsa mer på ”segment med stark tillväxt” och lämna produktområden där ”vi inte bör vara”.

– Det är inget nytt, kommenterar Tomas Kärnström som menar att det varit Sandviks modell under åtminstone de senaste 20 åren.

– Men jag tror att det är ett långsiktigt arbete, säger han.

Jonas Gustavsson flaggade för ett åtgärdsprogram vars detaljer kommer att klarna under hösten.

Skapar osäkerhet

Det skapar osäkerhet bland de anställda, konstaterar Tomas Kärnström:

– Det kan vara väldigt odramatiskt men också dramatiskt. Det är klart att människor funderar, det gör jag också, säger han.

SMT:s lönsamhet sackar medan Sandviks andra två affärsområden går allt bättre och når lönsamhetsmålen.

”Med de här marginalerna måste vi göra en del”, sa Jonas Gustavsson.

Cirka 4 000 av Sandviks drygt 6 000 anställda i Sandviken tillhör SMT.

Mer läsning

Annons