Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket på turné mot regnavtal

/

Varje år utnyttjas sommarjobbare genom ”regnavtal”, gratis provarbete och utebliven semesterersättning.

Annons

I dagarna är LO-facken ute på turné i Sandviken och Gävle för att informera ungdomarna om deras rättigheter.

– Många tycker kanske att det är svårt att ställa krav eftersom de gärna vill vara kvar, säger Emelie Jansson som sommarjobbar på Coop Extra.

Linda Henriksson och Krister Colde från Handels har inte meddelat i förväg utan dyker bara upp hos Coop Extra. De frågar sig snabbt fram till den butiksansvarige och ber att få prata med sommarjobbarna som finns på plats. Snart dyker Rikard Arnell, 20, och Emelie Jansson, 22, upp.

Det facken främst vill veta är om sommarjobbarna har avtalsenlig lön och anställningsbevis.

– Jag vet vilken lön jag ska ha i alla fall, jag har förhandlat mig till den, berättar Rikard Arnell som tycker att han har bra koll på sina rättigheter.

Det visar sig också att både han och Emelie Jansson får betalt som de ska. De ligger faktiskt på maxnivån för sin branschvana. Anställningsbevis har de också fått.

– Det är väl bara att riva i om man inte får som man vill, tycker Rikard Arnell.

Men hans inställning är inte så vanlig bland sommarjobbarna, berättar Krister Colde. Nu i lågkonjunkturen är konkurrensen extra hård och många är glada över att de fått ett jobb. Då vågar de inte ställa några krav.

Inte alla arbetsgivare sköter sig lika bra som Emelies och Rikards. I Hälsingland stötte Handels på en stor affärskedja som betalade sommarjobbarna långt under den avtalsenliga lönen.

– Det är oftast okunskap som är problemet, säger Linda Henriksson.

I Dalarna lät en arbetsgivare bli att betala ut semesterersättning till sina över 100 sommarjobbare. Det kostade honom en halv miljon kronor sedan facket varit på besök. Ett annat gissel är lagvidriga ”regnavtal” där sommarjobbare bara får arbete och lön de dagar som det är sol. Provjobb utan lön är också mot lagen.

– Man ska aldrig jobba gratis. Det finns ställen som satt det i system. De tar in folk under två veckor, säger att de inte duger och plockar in nya, berättar Viktor Rasjö, ombudsman för LO i Gävleborg och Dalarna.

Främst besöks butiker, hotell och restauranger, kommunala jobb och trafikbyggen.

– Det är ofta små arbetsgivare och där är problemen som störst. Jag vill inte säga att de är sämre än andra men de har inte samma möjligheter att lära sig lagar och regler, säger Viktor Rasjö som betonar att de allra flesta arbetsgivare är schysta.

I dag, fredag, besöker turnén Gävle.

Mer läsning

Annons