Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket positivt trots personalminskning

Upp till 700 tjänster kan försvinna från Sandvik i Sandviken efter en sämre vinst än väntat. Men facket tar lugnt på beskedet som kom med delårsrapporten.
– Vi ser inte att det kommer bli något varsel, säger Tomas Kärnström, metalls personalrepresentant i koncernstyrelsen.

Annons

 

Det andra kvartalet visar Sandvik en vinst på 3 302 miljoner kronor, en försämring med 13 procent jämfört med samma period under förra året. Samtidigt minskade Sandvik Material Technologys, SMT, rörelseresultat med 43 procent.
Nu tänker koncernen minska bemanningen på SMT, som är det största arbetsgivaren i Sandviken, med tio procent. Detta innebär att antalet jobb i Sandviken kan minskas med uppemot 700.
Men Tomas Kärnström, metalls personalrepresentant i Sandviks koncernstyrelse, är inte orolig.
– Den uppfattning vi i Metall har är att vi kan ro i land det här utan varsel. Sandvik flaggar för att minska personalstyrkan med tio procent, om produktiviteten fortsätter att se ut som den gör nu och inte förbättras. Men vi tror att vi kan öka volymerna och ta fler marknadsandelar, säger han.


I delårsrapporten skriver koncernen att minskningen av personalstyrkan är ett led i att förbättra lönsamheten hos SMT. Globalt finns omkring 9 000 anställda, en stor del av dem i Sandviken. Tanken är att personalminskningen ska ske främst genom naturliga avgångar.
Enligt Tomas Kärnström har många kunder senarelagt sina order, men han tror att beställningarna kommer att komma tillbaka.
– Det är ju aldrig kul att dra ner på folk, men om vi höjer produktionen behöver ingen gå, säger han.

 

Mer läsning

Annons