Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Johnsson litade på hemförsäkringen – nu är de hemlösa

/
  • HEMLÖSA. Maria Johansson rekommenderar alla med fackliga försäkringar att se över dem en extra gång. Hon själv har kommit i kläm mellan försäkringsbolagen efter att ha litat på att den fackliga försäkringen via Kommunal gav bra skydd. Nu tvingas hon, tillsammans med maken Fredrik och barnen Oliwer och Alex, att flytta runt mellan välvilliga släktingar efter det att huset angripits av svamp.

Maria Johansson från Järbo trodde att hon hade en bra försäkring via Kommunal.
Hon hade fel. Nu tvingas familjen flytta runt medan huset saneras från svamp.
Är de fackliga försäkringarna att lita på?

Annons

Maria Johansson från Järbo vet inte vad som kommer att hända med familjens villa. Hon vet inte heller hur länge familjen blir tvungen att flytta runt mellan välvilliga släktingar medan huset görs beboeligt igen.

Det hon vet är att huset har fått svamp, att de inte kan bo kvar – och att hon borde ha varit mer skeptisk till den hemförsäkring som erbjöds via fackförbundet Kommunal.

– Jag trodde att det här var en bra försäkring, eftersom de går ut med att den som är med i Kommunal ska vara bra försäkrad.

Om ett försäkringsbolag kontaktar en är man mer skeptisk, menar Maria Johansson, men om facket erbjuder en försäkring tror man att den är bra och täcker det mesta.

Den täcker inte allt, visade det sig. Nu ångrar hon bittert att hon inte var mer kritisk mot det som erbjöds.

– Inte sjutton tänkte man på hussvamp.

Familjen har en villaförsäkring i Trygg Hansa och hemförsäkring, via Kommunal, i Folksam. Villaförsäkringen täcker skadorna på huset. Problemet är att familjen inte får någon ersättning för de dyra merkostnader som följer med att inte kunna bo i sitt hem. Eftersom Folksams försäkring inte täcker hussvamp, går det inte heller att få ersättning för merkostnaderna, enligt Folksams försäkringsvillkor.

Maria Johansson rekommenderar nu alla med en facklig försäkring att se över den, för att inte råka ut för samma sak som hon har gjort. Täcker försäkringen allt, eller behövs det kompletterande försäkringar, exempelvis hos Anticimex vilket familjen borde ha haft för att få ersättning?

Det kunde ha varit värre, säger hon. För den som inte har samma sociala nät som Maria Johansson kan en dylik händelse innebära ekonomisk katastrof.

– Om vi inte hade haft familj som vi kunnat bo hos, var hade vi tagit vägen då?

Arbetarbladet har inte kunnat nå Kommunal för en kommentar om försäkringen de erbjuder.

Mer läsning

Annons