Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Rawan är en av Syrienfamiljerna som välkomnats med öppna armar i Österfärnebo

/
  • Familjen Rawan från Aleppo i Syrien består av pappa Fouad, barnen Sedra och Hashem och mamma Samar.
  • Samar Rawan är glad för det varma mottagandet hon fått i Sverige.
  • Familjen Rawan från Aleppo i Syrien består av pappa Fouad, barnen Sedra och Hashem och mamma Samar.
  • Rami Khayat, Fouad och Samar Rawan och Gabriel Bahdi kommer alla från samma gata i 5 miljonerstaden Aleppo i Syrien, men de träffades först sedan de kommit som flyktingar till Österfärnebo.
  • Rektorn Calle Carlsson är tacksam för att Österfärnebo fått så många asylsökande barn, i och med det är byskolans framtid säkrad ett tag framöver.

I Österfärnebo är var fjärde person asylsökande. I byskolan utgör de nyanlända drygt 30 procent av eleverna. Familjen Rawan är en av familjerna som har bidragit till att utflyttning bytts mot tillväxt.

Annons

De senaste tio åren har befolkningen i Österfärnebo stadigt minskat. Många svenska byskolor har levt under ett ständigt nedläggningshot i decennier – Sandvikens sydligaste utpost utgör inget undantag.

Hade det inte varit för tillströmningen av flyktingar hade skolan bara haft 90 elever den här hösten.

– Vi hade haft väldigt svårt att få ihop klasser. Nu är situationen en helt annan. Vi börjar bli trångbodda i stället, säger Calle Carlsson som är skolans rektor.

Han är inte den enda som ser potentialen i att så många asylsökanden kommer till orten. Nu hoppas byborna att de kan skapa en så bra integration att många av de nyanlända stannar kvar även efter att de har fått uppehållstillstånd.

– Vi har sett det så hela tiden, att de nyanlända kan göra så att vi kan bygga ett bättre samhälle för alla. Mer folk kan göra att busslinjer räddas, högstadiet är i princip räddat tack vare asylsökande elever och Ica-butiken tjänar på att fler handlar. Jag tror det är så här man borde se det i hela Sverige, för det är ju många regioner som behöver mer folk, säger Lars Igeland, engagerad i utvecklingsgruppen som ska främja bygdens fortlevnad.

Familjen Rawan är en av de familjer som sedan ett halvår tillbaka försöker bygga sig en vardag i det lilla samhället.

Deras lägenhet som består av ett sovrum, vardagsrum och kök ligger i en dåligt underhållen huslänga bara några hundra meter från skola och affär.

På dagarna när barnen är i skolan försöker även föräldrarna studera. Mamma Samar som har erfarenhet som teknisk tolk från hemstaden Aleppo har ett försprång i språkinlärningen.

– Jag brukar gå och låna böcker på biblioteket. Det finns ljudböcker med svenskundervisning, men också böcker på arabiska. De är väldigt vänliga och beställer hem böcker om det är något som inte finns här, säger hon.

Sonen har blivit pappas privatlärare. Fouad Rawan har en universitetsexamen i juridik. Innan kriget drog in över den syriska mångmiljonstaden hade han sin arbetsplats på en domstol.

– Ibland ångrar jag att vi flydde. Vi hade ett bra liv, jag hade ett bra och viktigt jobb. Men det gick ju inte att jobba under kriget. Det viktigaste för mig är att få ett jobb. Vi kommer flytta dit jag kan få jobb.

Familjen berättar att trots att i princip alla arbetsplatser stängts ner efter krigets intrång i staden Aleppo vägrar föräldrarna hålla barnen hemma från skolan.

Skolan är också det som känns viktigast för familjen i Sverige. Den är nyckeln för barnens möjlighet att skapa sig ett liv här.

I spetsen för integrationsarbetet i Österfärnebo finns flera eldsjälar som jobbar med att även hjälpa de vuxna att komma in i samhället. Från dag ett har byborna välkomnat de nyanlända med öppna armar.

De senaste månadernas bränder på olika flyktingförläggningar och SD:s framgångar är ett tydligt bevis på att det inte ser ut så över allt i Sverige. Samar Rawan kan förstå att det finns en rädsla när så många nya människor kommer.

– Det är normalt att vara rädd för det som är nytt och okänt, men de finns ingen anledning till oro. Vi som kommer är vanliga människor och vi är i grunden väldigt lika. Jag känner igen situationen från hemma i Syrien, vi har tagit emot irakier, libaneser... I början blev priserna och kostnaderna lite högre, men i slutändan tjänar samhället på invandring. Och Sverige kommer fortfarande vara Sverige, säger hon övertygande.

Gysingeföretagaren Jenny Karlsson delar hennes uppfattning.

– Det var nog lite spänt i samhället i början, men tids nog när alla flyktingar väl kom hit tog det mäskliga över. Vi på lanthandeln har bestämt oss att bara uttala oss positivt mot alla som kommer in. Det har nog gjort skillnad för alla som har känt sig osäkra. Vi ser ju möjligheter i att vi blir fler som bor här ute.

Mer läsning

Annons