Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får bara träna en gång om dagen

/

Motionera gärna – men bara en gång om dagen. Det är Sandvikens kommuns besked till medborgarna via friskvårdshuset Parkbadet.

Annons

– Märkligt. Jag trodde det var en självklar rättighet att själv få bestämma över sin träningsmängd, säger Sofie Elg.

Den som köper årskort på Parkbadets gym för 3 500 kronor är bara välkommen en gång per dag. Vill man trampa träningscykel på morgonen och bada bastu eller styrketräna på kvällen blir det nobben.

– Vi bedriver friskvård i det här friskvårdshuset. För vanliga motionärer är det inte hälsosamt att överträna. Människor som vill träna flera gånger per dag kanske ska ägna sig åt idrott på en högre nivå, säger enhetschefen Kari Tryde.

Sofie Elg blev mycket förvånad när hon skulle köpa årskort. På en rutinfråga om användningen fick hon svaret att kortet bara gäller en gång per dag och att det är för hennes eget bästa.

Den som inte elitidrottar ska inte träna mer än så. Argument om att friskvård också kan vara att ta ett bubbelbad eller basta hjälpte inte.

– Ska vi Sandvikenbor verkligen acceptera att vår kommun tar sig rätten att ifrågasätta vårt omdöme då det gäller vår egen träningsmängd? frågar hon sig.

Logiken bakom Parkbadets strategi kan tyckas något haltande. Det finns exempelvis ingen tidsbegränsning för gymkortet. Det är okej att komma på morgonen och stanna till kvällen. Men det är inte okej att gå ut i receptionen och vända.

Ulf Gillström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger att han konfronterades med frågan först för ett par dagar sedan. Gillström medger att han inte har något riktigt bra svar på varför kommunen vill bromsa medborgarnas motionerande.

– Man kan fundera över om det är nyttigt att träna hur mycket helst. Vi är beredda att ompröva alla regler om argumenten är tillräckligt starka. Men det här är knappast en politisk fråga.

– Jo, det är en politisk fråga. Taxor och avgifter beslutar politikerna om, säger Kari Tryde.

Mer läsning

Annons