Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får dubbelt så mycket i lön

Cheferna i Sandviks koncernledning har fördubblat sina rörliga löner under det senaste årets uppgång.

En av dem är Peter Gossas, chef för Sandvik Materials Technology (SMT). Han hävdar dock att han fick gå ner i lön under finanskrisen.

– Jag fick 24 procent lägre lön under 2008 och 2009, säger han.

Annons

Peter Gossas jämför vad han sammantaget fick ut under krisåren 2008 och 2009 med vad han fick i fast och rörlig lön året före och året efter, alltså 2007 och 2010.

Han vill inte säga vad han tjänar i dag.

– Vi ska inte gå ut med exakta uppgifter, säger han och hävdar att den bästa mätaren är att jämföra de båda finanskrisåren med åren före och efter.

Höjde årslönen

Nyligen skrev tidningen Dagens Arbete att Peter Gossas höjde årslönen med 1,5 miljoner kronor eller 30 procent under 2009. Detta samtidigt som många Sandvikanställda fick krisavtal och gick back flera tusen kronor i månaden.

Peter Gossas kommenterade det med att han under 2009 fick ut den rörliga delen för 2008.

Lönen som Dagens Arbete redovisade är den taxerade inkomsten. Det ger inte hela bilden, hävdar Gossas och konstaterar att också andra inkomster än lönen från Sandvik kan ingå i den summan.

I Sandviks årsredovisningar visas dels lönen för koncernens vd, dels de övriga toppchefernas löner i klump.

Fasta lönerna höjdes

Den senaste årsredovisningen visar att den tidigare vd:n Lars Petterssons närmaste män i fjol tjänade i snitt 438 000 kronor i månaden.

I gruppen ingår Peter Gossas, Lars Josefsson, Peter Larson, Ola Salmén, Bo Severin, Anders Thelin och Göran Westberg.

Den rörliga lönedelen fördubblades vilket antagligen har samband med uppgången och att Sandvik gick från 3,5 miljarder i förlust till en vinst på 9,4 miljarder kronor.

Årsredovisningarna bekräftar att toppchefernas rörliga lönedelar sjönk under krisåren. Samtidigt höjdes de fasta lönerna vilket parerade en stor del av sänkningen.

Mer läsning

Annons