Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Får jag lov?" – inspiratörer bjöd upp äldre till dans på Valhalla

/
  • 92-åriga Anna Nord uppskattade tillställningen på Valhalla. Hon bor sedan snart ett år tillbaka på Ängsbackens äldreboende och har inte chans att ta sig ut så mycket.
  • Annika Söderlund är en av sex inspiratörer som är anställd för att jobba fram nya arbetssätt inom äldreomsorgen.
  • 77-årige Börje Johansson från Tallens äldreboende var en av gästerna när det bjöds upp till dans på Valhalla i Sandviken.
  • 77-årige Börje Johansson från Tallens äldreboende var en av gästerna när det bjöds upp till dans på Valhalla i Sandviken.
  • Sex inspiratörer och en projektledare är anställda med hjälp av finansiering från Göranssonska stiftelserna för att utveckla och inspirera till nya arbetssätt på kommunens äldreboenden.
  • Gottfrid Johansson valsade runt i stora salen på Valhalla, här tillsammans med inspiratören Anna Mattsson.
  • Även rullstolsburna fick sig en sväng om på dansgolvet.

Äldre på boenden runt om i Sandvikens kommun har fått vara med i hela processen – från inköp, till bakning och på torsdagen bjöds de på dans med fika på Valhalla.

Annons

– Så här vill vi att man alltid jobbar, det försöker vi inspirera personalen till, säger Annika Söderlund.

Hon är en av sex inspiratörer som tillsammans med en projektledare är anställda för att hjälpa personalen att hitta nya sätt att jobba med de äldre.

Det är ett ettårigt projekt som finansieras genom medel från Göranssonska stiftelserna.

– Varje äldreboende i Sandviken har nu fått varsin inspiratör. Vi är vanlig omsorgspersonal som under ett år jobbar i det här projektet, säger Annika Söderlund.

Ambitionen är bland annat att låta de äldre vara mer delaktiga i de vardagliga sysslorna. Exempelvis som i det här fallet, genom att vara med och baka till en egen fest.

– Vi vill visa personalen att ingenting är omöjligt. En kvinna sa "jag vet inte vad jag har gjort, men jag är alldeles varm i bröstet". Det säger hur mycket det ger, säger Annika Söderlund.

Även dansen och fikat som det bjöds på Valhalla i veckan var uppskattad.

– Jag är ju halt, så det är svårt. Men roligt, säger Gottfrid Johansson som då har hunnit med sin tredje dans – med chefen Lillviks äldreboende, med 92-åriga Anna Nord och med inspiratören Anna Mattsson.

Mer läsning