Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får sprayades blå

/
  • Elakheter. Någon målade Högbo Bruks ledartacka med blå färg natten till söndagen. ”Det här är så sjukt så det finns inte. Hur kan man göra så här mot djur?” undrar djurskötaren Shania Longyard. Det är inte första gången djur vid Högbo Bruk utsätts för elakheter. Två lamm stals förra året och de ankor, gäss och kaniner som Högbo Bruk köpte in i fjol stals en natt. ”Vi ska väl inte behöva ha elstängsel, men det ser inte bättre ut”, säger Shania Longyard.

Ett illvilligt dåd genomfördes under natten till söndagen vid Högbo Bruk. Flera får fick sin ull målad med blå färg. Shania Longyard, som är djurskötare på Högbo Bruk, är både ledsen och arg.

Annons

Det är inte första gången djur vid Högbo Bruk utsätts för tarvligheter. Det som hände vid Högbo Bruk under lördagsnatten är bara ett i raden av flera dåd där djur blir föremål för människors elakhet.
– Det här är så sjukt så det finns inte. Hur kan man göra så här mot djur? frågar Shania Longyard.
Det var ledartackan som fick mest färg på sig. Hon är i det närmaste tam och ryggar inte tillbaka om människor kommer mot henne.
Hon går i stället fram till folk och vill gärna nosa på dem och har inget emot att bli kliad under hakan.När Shania Longyard kom till fårhagen i söndags morse var synen som mötte honom en spark i magen.
– Man läser om människor som inte tar hand om sina djur, men vi gör allt för att de ska ha det bra och sedan händer det här, säger han.
Shania Longyard misstänker att de skyldiga kom med bil och att färgen egentligen är billack.
– Den går inte att tvätta bort och antagligen har hon färg ända in på huden.
Händelsen i helgen kantas av flera andra tråkigheter vid Högbo Bruk. För ett år sedan stal någon en skogsvagn.
Den hade dragits bort med en traktor som tillhörde Äventyrarna. Traktorn återfanns i Hedesunda.
Skogsvagnen var ett år gammal och kostade omkring 130 000 kronor.


Två lamm stals förra året och nu måste lammen hållas under uppsikt. Viltstängsel finns runt hagen, men det hade gärningsmännen klättrat över vid lördagsnattens dåd.
Nyligen förstördes den nya minigolfbanan.
Mopeder hade kört runt inne i banområdet. Shania Longyard suckar när han berättar om alla tråkigheter som inträffat på Högbo Bruk.
– För ett år sedan köpte jag ankor, kaniner och gäss. Jag tänkte att det skulle vara fint för barnen att se på dem och mata kaninerna. Gässen skulle få flyga ned till ån och upp igen för att äta. Men en natt klättrade någon över stängslet och stal alla djur. Det var bara att köpa nya, nu måste vi låsa in dem på kvällarna, säger han.
Shania Longyard vill att folk ska trivas vid Högbo Bruk och må bra av att se på djuren.
– Vi ska väl inte behöva ha elstängsel, men det ser inte bättre ut, säger han.

Mer läsning

Annons