Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fareedar vill hjälpa rohingyafolket

/
  • Tusentals flyktingar från ronhingyafolket driver runt på Indiska oceanen. Sandvikentjejen Fareedar Sofee tycker att det känns hemskt att se vad som händer med dem.
  • Fareedar Sofee vill arbeta för att den burmesiska minoritetsgruppen rohingyas ska omfattas av de mänskliga rättigheterna.

Tusentals flyktingar från det burmesiska minoritetsfolket rohingya driver runt på Indiska oceanen sedan grannländerna stängt sina gränser för dem.
– Det känns hemskt, säger Sandvikentjejen Fareedar Sofee, 19, som vill hjälpa dem.

Annons

De är flyktingarna som ingen vill ha.

Tusentals burmesiska flyktingar, tillhörande den muslimska minoritetsgruppen ronhingya, är fångade i bräckliga båtar ute på Indiska oceanen.

Stridigheter med den buddhistiska majoriteten och förtryck har drivit dem på flykt. Men drömmen om att få en fristad i grannländer som Thailand eller Malaysia har gått i kras för många, sedan de tvingats vända sina båtar så fort de nått land. Havet som skulle bli deras räddning har förvandlats till en fälla.

Sandvikentjejen Fareedar Sofee, 19, ser hon ser med förskräckelse på vad som händer med rohingyafolket. Deras situation – som först under de senaste veckorna blivit känd för allmänheten i Sverige – är något hon känt till länge.

– Jag tycker att det känns hemskt. De kan inte stanna kvar eftersom burmeserna säger att de inte får finnas. Därför åker de från Burma till andra länder – men det finns inget land som vill ta emot dem – och de har ingen mat. Jag vill hjälpa dem men jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Fareedar Sofee kommer själv från Burma men har bott i Sverige i nio år. I dag bor familjen i Sandviken.

När hennes hennes familj flydde undan stridigheter i hemlandet kom de först till Thailand, där de tillbringade några år i ett flyktingläger. Så småningom fick de möjlighet att komma till Sverige som kvotflyktingar. Fareedar minns själv nästan inget av den tiden – då hon var väldigt liten. Men hon kan föreställa sig hur rohingyafolket har det.

– När jag ser vad som händer med dem tycker jag synd om dem. Vi hade det på ett liknande sätt – fast inte alls samma, säger hon.

FN klassar ronhingyafolket som ett av världens mest förföljda folk och det pågår ständiga konflikter mellan dem och den buddhistiska majoriteten. Folkgruppen är statslös och enligt Amnesty International Sverige är det ett stort problem att de inte erkänns som burmeser. I stället klassas de som bengaler – trots att de inte heller är välkomna till Bangladesh. Det har lett till att de lever som papperslösa i sitt eget land.

– De är extremt utsatta, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare Amnesty International Sverige.

Fareedar Sofee vill i framtiden arbeta för att fattiga människor ska få mat och kläder – drömmen är att få resa runt i världen och hjälpa människor.

– Jag vill arbeta för att alla i hela världen ska ha det bra, säger hon.

Men hennes föräldrar är inte helt förtjusta i idén.

– De tycker att det är farligt. De har upplevt krig och vet vad det innebär, säger Fareedar Sofee.

Mer läsning

Annons