Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig trafik förbi dolda förskolan

/
  • Maria Karlsson får stöd i kampen om bättre trafiksäkerhet av en rad andra föräldrar. Här

Höga hastigheter och trånga parkeringsfickor. Dessutom finns det ingen skylt utanför förskolan Fille i Kungsgården. Nu kräver föräldrar åtgärder.

Annons

Förskolefilialen Fille i Kungsgården är en tillfällig förskola som funnits i flera år. Filialen ligger för sig själv, intill kyrkans församlingshem Birgittagården, i ett hus som kommunen hyr av en privat fastighetsägare.

– Folk vet inte att det är en förskola, det syns inte utåt. Därför skulle det behövas en skylt på gatan så att bilisterna förstår att det finns barn här, säger mamman Maria Karlsson som är en av alla föräldrar som har engagerat sig i trafiksäkerheten.

Det är framför allt vid lämning och hämtning som problemen uppstår. Intill trottoaren finns smala parkeringsfickor, men du måste ut i själva gatan för att lasta in dig själv och barn som sitter på förarsidan.

– Barnen kommer rakt ut i trafiken när grinden är öppen och det går snabbt här. Det händer också att de leder om trafiken när E16 är avstängd, säger Maria Karlsson.

I över ett år har hon försökt trycka på Trafikverket och kommunen för att förutom skylten få sänkt hastighet på dagtid och kanske även ett fartgupp.

– Ingenting har hänt, säger Maria Karlsson som nu har samlat ihop en protestlista med namn.

Hon har per mejl fått nej till skylt av Trafikverket som hänvisar till kommunen eftersom det är tätbebyggt område.

Kommunen har hänvisat till en kommande medborgardialog om en ny hastighetsplan, men samtalen har skjutits på framtiden eftersom trafikfrågor nyligen flyttades till en ny förvaltning. Just nu har kommunen inte ens någon trafikingenjör.

– Varför har det tagit så lång tid undrar jag. Om det är allvarligt måste det åtgärdas. Vi måste också prioritera att ta fram hastighetsplan trots att vi ännu inte har någon trafikingenjör, säger stadsarkitekten Helena Tallius Myhrman som plötsligt fått även trafikfrågor på sitt bord.

Mer läsning

Annons