Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga läkemedel stals på sjukhuset

Livsfarliga mediciner stals från dagkirurgin i Sandviken vid ett inbrott i helgen. Nu går landstinget ut med en varning och vädjar om att läkemedlen lämnas tillbaka.

– Det är oerhört kraftfulla mediciner som kan vara livshotande i fel händer, säger Jonny Hillgren, medicinskt ledningsansvarig läkare på landstinget Gävleborg.

Annons

Det var i samband med ett inbrott i helgen på dagkirurgin på Sandvikens sjukhus som medicinerna stals. Inbrottet upptäcktes på måndagsmorgonen när personal kom till arbetet.

Det handlar om ett stort antal ampuller av 16 olika sorters mediciner. Av vissa sorter har det stulits 30 ampuller, av andra sorter 2.
De stulna medicinerna används i samband med operationer och är väldigt kraftfulla.
– Det är starka hjärtmediciner, sömnmedel och muskelavslappnande medel som är livshotande i för stora doser. Det kan orsaka både hjärtstillestånd och slå ut andningen, varnar Jonny Hillgren.

I de flesta fall stjäls mediciner för att användas som narkotika, men i det här fallet har läkemedlen inga som helst lyckoeffekter. Det som gör medicinerna extra farliga är att de är i flytande form och kan alltså injiceras av den som har tillgång till sprutor.
– En för stor dos kan innebära att man dör tämligen fort, förklarar Jonny Hillgren.

Uppmaningen är nu att medicinerna ska lämnas tillbaka till närmaste vårdinrättning eller apotek innan en olycka sker.
– Det är förstås det bästa, men viktigast av allt är att det inte används på människor eller säljs vidare, säger Hillgren.

Mer läsning

Annons