Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt eller ofarligt dike?

/
  • Trafikfarligt dike? Nej, inte alls, enligt Trafikverket. Diket mellan körbanan och gång- och cykelvägen på väg 272 mellan Hedgrind och Hedsåsen i Sandviken har fått flera Sandvikenbor att reagera.

Är det trafikfarligt med ett halvmeter djupt dike mellan körbanan och cykelvägen? Ja, tycker flera Sandvikenbor. Inte alls, svarar Trafikverket.

Annons

Den nya gång- och cykelvägen i Sandviken utefter väg 272 från Hedåsen till broarna i Bångs har fått flera Sandvikenbor att reagera och höra av sig till Arbetarbladet.

Anledningen är ett halvmeter djupt dike som de tycker är trafikfarligt. Vad det handlar om är att diket är svårt att se och att flera bilister har redan varit nere och vänt.

Separerar från körbanan

Trafikverkets idé med diket är att separera körbanan från gång- och cykelvägen.

– Det är av säkerhetsskäl för de oskyddade trafikanterna, säger Martin Nilsson, projektledare på Trafikverket och fortsätter:

– Diket är inte trafikfarligt. Det är som vilken slänt som helst som ligger utanför vägbanan. Det ser man som bilist.

Han tror att det kan finnas två anledningar till att det upplevs som trafikfarligt. Den ena är helt enkelt ovanan.

Vita streck

– Tidigare var vägen mycket bredare och vi vet att det kan ta tid för bilister att uppmärksamma förändringar. Dessutom var vägbanan omålad under en tid och innan de vita strecken kom dit var det helt riktigt svårt att se var vägen börjar och slutar. Men nu är det åtgärdat, säger Martin Nilsson.

För att ytterligare markera att det är ett dike kommer Trafikverket att sätta upp en speciell vägskylt mitt i där diket börjar vid korsningen till Hedgrind.

Att diket blir svårare att se när det kommer snö och allt bli vitt, tror han inte heller.

– Nej, det är ingen skillnad mot andra vägar på vintern, menar Martin Nilsson.

Kantsten

Längre söderut separeras körbanan och gång- och cykelvägen åt av kantsten eftersom det är för trångt att lägga ett dike där.

På ytterligare en annan del av vägen ligger gång- och cykelbanan en bit inne i skogen. Där kunde man inte utnyttja den befintliga vägen som man nu gjort mellan Hedgrind och Hedåsen.

Mer läsning

Annons