Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre simtimmar – nu slår lärare larm

/

Trots sjunkande simkunnighet minskar Sandvikens kommun på antalet badtillfällen på Parkbadet. Lärare anser det vara direkt fara för liv och att det dessutom riskerar att skapa en ojämlik skola.

Annons

Antalet tillfällen för simundervisning för elever i årskurs 6-9 på Sandvikens skolor halveras. Från höstterminen får varje klass bara ett skolbad per termin. Minskningen får flera lärare att gå i taket.

– Fruktansvärt. Jag har själv varit nere och plockat upp ett barn på botten på ett tidigare jobb. Simundervisning är en livförsäkring, säger Andrea Persson.

Hon är själv mentor för en sexa på Björksätraskolan där många av barnen ännu inte lärt sig simma.

– Hur kan kommunen skära ner trots att det finns ett ökande behov? undrar hon.

För de som inte hinner lära sig simma eller missar det enda tillfälle som klassen besöker simhallen tvingas varje enskild skola ta beslut om att köpa in fler badtimmar.

Flera lärare som Arbetarbladet talat med tycker det rimmar illa med målet att ha en likvärdig skola för alla. Antalet elever som inte kan simma eller som inte har vattenvana hemifrån skiljer sig mycket från skola till skola och därför kommer också extrakostnaden slå snett.

Sandviken tidigare fick dessutom kritik från Skolinspektionen för att kommunens skolor inte är likvärdiga.

Enligt Parkbadetchefen Kari Tryde som har varit med och beslutat om förändringarna finns det två anledningar. Att det ökade behovet av simundervisning och fler elever gör att tiderna inte räcker till och att de yngre barnen prioriteras.

– Skulle det finnas fler bassänger eller fler timmar på dygnet skulle jag vara den första att välkomna fler tider, men det är precis som i skolorna platsbrist, säger hon.

Alla barn i förskoleklass och upp till årskurs tre får intensivundervisning. Tryde hoppas att det på sikt ska minska behovet hos de äldre eleverna.

Lärarna Arbetarbladet talat med anser dock att barnen kontinuerligt behöver träna sin vattenvana, även i högre årskurser.

Mer läsning

Annons