Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare får miljonersättning

/
  • FÅR ERSÄTTNING. Fastighetsägaren Maria Wengrud, här i före detta Ekbackens nyrustade kök, får 1 miljon kronor i ersättning från Sandvikens kommun till sitt företag Gysingebostäder. Detta för skador som uppstod när kommunen var hyresgäst i lokalerna.

När Sandvikens kommun lade ned Ekbackens vårdhem i Gysinge var lokalerna i mycket dåligt skick.

Fastighetsägaren Gysingebostäder AB krävde 1,9 miljoner kronor i ersättning.

Efter en tvåårig tvist har kommunen nu gått med på att betala 1 miljon.

Annons

Sandvikens kommun drev tidigare vårdhem för psykiskt sjuka missbrukare i den privatägda fastighet i Gysinge där HVB-hemmet Gnistan i dag håller till. Verksamheten avvecklades och hyreskontraktet sades upp.

– Det visade sig vara mycket allvarliga skador i huset när kommunen flyttade ut. Eftersom det stod i kontraktet att hyresgästen skulle stå för allt invändigt underhåll hade vi litat på att de skulle ha full kontroll, säger Maria Wengrud, Gysingebostäders styrelseordförande.

Företaget krävde 1,9 miljoner i ersättning och hänvisade bland annat till besiktningar utförda av oberoende besiktningsmän. Kommunen vägrade betala den summan.

Efter två års förhandlingar har det nu blivit en uppgörelse. Detta sedan parterna träffats i Gävle tingsrätt för medling under ledning av en pensionerad domare.

Sandvikens kommun går med på att betala 1 miljon i ersättning.

– Det har aldrig varit något snack om annat än att fastigheten lämnades i ett dåligt skick. Vi har hela tiden varit beredda att betala för oss. Det är bara storleken på ersättningen som vi inte varit överens om, säger kommunjuristen Ulf Back.

Orsaken till att det blev så omfattande skador under kommunens tid som hyresgäst är att Ekbacken tog sig an personer med dubbeldiagnoser som mådde mycket dåligt och, i några fall, var utåtagerande.

– Vi har förståelse för att det blev som det blev. Nu är vi också överens om hur det hela ska regleras och förhoppningsvis kan vi fortsätta ha ett bra samarbete med varandra, säger Maria Wengrud.

Mer läsning

Annons