Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare i Storvik får hus tvångssålt

Fastighetsbolaget Lytkina med hyreshus i Storvik har hamnat i en betalningskris. Ett hus i Krylbo ska nu säljas av kronofogden sedan Swedbank med en fordran på 1,7 miljoner kronor begärt utmätning.

Annons

Arbetarbladet har i ett flertal artiklar berättat om Lytkinas skandalomsusade ägare och hennes tvivelaktiga affärsmetoder.

Kvinnan, som till och från varit bosatt i ett av sina egna hus i Storvik, dömdes nyligen till åtta månaders fängelse av hovrätten för skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Tillsammans med sin exmake, en sedan länge internationellt efterlyst jurist som också han misstänks för ekonomisk brottslighet i Sverige, driver kvinnan en liten koncern med ett 15-tal företag. Däribland fastighetsbolaget Lytkina med två hyreshus i centrala Storvik och ett i Krylbo.

Sedan Lytkina missat amorteringar på sina krediter till Swedbank valde banken att om säga upp lånen till omedelbar betalning. Lytkina bestred kravet. Förhandlingarna som hölls inför Falu tingsrätt resulterade i en förlikning som innebar att Lytkina skulle betala sina skulder senast 1 oktober 2008.

När så inte skedde gick Swedbank till Kronofogdemyndigheten och begärde utmätning av fastigheten i Krylbo. Hos kronofogden förbereder man nu tvångsförsäljning av fastigheten.

Hyresgästerna i Storvik verkar hittills inte ha blivit påverkade av företagets betalningssvårigheter.

– Det fungerar väl ungefär som det alltid har gjort, säger en hyresgäst i ett av husen.

Lytkinas ägare är enligt Bolagsverket i dag utlandsbosatt. Hos Skatteverket är hon dock folkbokförd på adressen i Krylbo med posthänvisning till en box i Uppsala.

Kvinnan har enligt egna uppgifter innehaft ledande politiska positioner i sitt hemland Ryssland och även varit anställd vid det ryska utrikesdepartementet.

Vid förhandlingarna i hovrätten gav kvinnan en bild av att hon tillsammans med exmaken driver en omfattande internationell verksamhet. Hon sade då också att hon jobbar 23 timmar per dygn och ständigt befinner sig på resande fot, vilket skulle förklara att hon inte alltid haft fullständig koll på detaljer i räkenskaperna.

Men hovrätten skriver i sin dom att företagen, som äger andelar i varandra på ett svåröverskådligt sätt, har en mycket liten omsättning och inga anställda. I huvudsak har företagens verksamhet bestått i att fakturera varandra inbördes för olika varor och tjänster.

 

 

Mer läsning

Annons