Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxander vill slopa "gamla politiska block"

/
  • Olof Faxander tillbakavisar kritiken om att hans linje leder till att man blir

Sandviks vd Olof Faxander tillbakavisar påståendet att politikerna blir "rasisternas gisslan" om de skrotar den så kallade decemberöverenskommelsen.
– Det gör man bara om man är helt cementerad i gamla politiska block och tankegångar. Jag tycker att vi kan ställa högre krav än så på våra politiker, säger han.

Annons

I en ledare i Arbetarbladet kritiserar Anna Norling kraven från ett antal höjdare i svenskt näringsliv. Sex av tio vill att decemberpakten slopas, enligt en enkät i tidningen Dagens Industri.

Olof Faxander är en av dem.

Anna Norling menar att det skulle ge Sverigedemokraterna utslagsrösterna. Då skulle det inte gå att regera Sverige, menar hon, "inte på annat sätt än att vi ger rasisterna makten över budgeten".

Olof Faxander replikerar:

– Det viktiga för mig som vd för Sandvik är att vi får bra och sund industripolitik för Sverige. Det handlar om en bra och sund energipolitik. Vi är långt bort från våra huvudmarknader i Europa och behöver därför en bra infrastruktur och bra förhållanden när det gäller att rekrytera och utbilda människor. Utan överenskommelsen skulle man ha bättre förutsättningar att driva en sån politik.

– Jag förordar inget bevarande av blockpolitiken eller samarbete med SD. Om man tittar lite bredare och utanför sina politiska block och låsningar så skulle man säkert hitta bra lösningar, säger han.

Mer läsning

Annons