Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femmorna sämre i engelska och svenska

Sandvikeneleverna har blivit sämre både på engelska och svenska. Det visar resultaten av femmornas nationella prov. Generellt är flickornas skolresultat bättre än pojkarnas på grundskolan. Men på gymnasiet är det tvärtom. Åtminstone i matte. Där har också resultaten förbättrats från ifjol.

Annons

I både engelska och svenska fortsätter alltså kunskapsnivån att sjunka i årskurs fem. I engelska har resultatet försämrats från 82 till 78 procent som uppnått kravnivån medan det i svenska blivit en försämring från 86 till 82 procent jämfört med föregående år. I matte ligger femmorna kvar på samma nivå. Flickorna har genomgående bättre resultat än pojkarna.

Bland de enskilda skolorna är det små skolor som Sätra, Jäderfors och Västanbyn som har de bästa resultaten i femmornas nationella prov.

Niornas resultat är i stort sett oförändrade jämfört med 2008. Även där har flickorna lyckats bättre än pojkarna. Den skola som lyckats allra bäst i nian är Jernvallsskolan.

Eleverna i årskurs tre har i för första gången gjort nationella prov i matematik och svenska. 82 procent av eleverna uppnådde kravnivån i matte. Flickorna lyckades något bättre än pojkarna. I svenska nådde 90 procent kravnivån. Där var det ingen skillnad mellan flickor och pojkar.

På gymnasiets nationella prov i matte har resultatet förbättrats avsevärt jämfört med föregående år och ligger nu på 71 procents måluppfyllelse. Pojkarnas resultat är fortfarande bättre än flickornas även om skillnaden är liten.

Även i svenska är andelen gymnasieelever som nått kravnivån högre än fjolåret, 84 procent. Där är flickornas resultat klart bättre än pojkarnas.

Mer läsning

Annons