Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feriejobb kan dras in

/
  • hoppas på sommarjobb. Anne Flodin, Rosanna Momqvist, Emelie Wannberg och Sandra Gerdin går första året på handelsprogrammet och har sett feriepraktiken som något att falla tillbaka på om de inte skulle hitta andra sommarjobb. Det är inte helt enkelt, många arbetsgivare kräver att man ska vara över 18 år.
  • Amelie Frid, NPF1:– Nej. Jag ska vara ledig i sommar och leva på mamma och pappa.
  • Marcus Odlander, NV1:– Jag har inte börjat söka än men man behöver ett jobb i sommar, annars får man vara fattig. Något kommer jag säkert att få, frågan är bara hur bra det är. Förra sommaren jobbade jag i kiosk.
  • Erica Granath, HP2:– Nej. För mig spelar det ingen roll att feriepraktiken försvinner, jag hade tänkt ordna något på egen hand. Förra sommaren jobbade jag inte utan hjälpte pappa med huset.

Sandvikens gymnasieelever riskerar att bli utan jobb i sommar. Nu diskuteras en slopning av feriepraktiken när kommunen måste spara pengar.
– Shit, hur ska man klara sig då, undrar Sandra Gerdin som går HP1A.

Annons

I går berättade Arbetarbladet om panikindragningen av linjer i stadstrafiken. Det är inte den enda besparingen som tillväxtnämnden nu tittar på. Även ungdomarna riskerar att drabbas hårt när möjligheten till feriepraktik i sommar kan försvinna.

Tidigare har elever i ettan och tvåan som inte hittat egna sommarjobb fått plats hos kommunen. För 35 kronor i timmen har de under några veckor kunnat jobba i parker eller på badplatser, inom ledsagarservice eller på Högbo bruk. Så sent som i februari ville nämnden utöka platserna från 250 till 280 stycken.

Rosanna Momqvist, Sandra Gerdin, Emelie Wannberg och Anne Flodin som går första året på handelsprogrammet på Bessemer tycker att det är dåligt om feriepraktiken försvinner. Flera av dem har tänkt söka. Det är inte helt enkelt att hitta jobb om man inte har de rätta kontakterna.

– Allting som man ser är det 18 år på, säger Sandra Gerdin och nämner äldreboenden som ett exempel.

Samtliga vill ha sommarjobb och ser det som en bra chans att pröva på arbetslivet.

– Man mår ju bra av att jobba, tycker Anne Flodin.

Och så är det viktigt med lönen så klart. För dem som inte hittar sommarjobb väntar tre månader utan pengar innan studiebidraget kommer igen. Då återstår att förlita sig på föräldrarna.

– Det är inte så kul att leva på dem. Alla har ju inte så att de kan ge så mycket heller, tycker tjejerna.

Jimmy Rödlund, s-ordförande i tillväxtnämnden, vill hellre lägga resurser på dem som går ut trean så att de får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Elever som går i ettan och tvåan omfattas fortfarande av föräldrarnas försörjningsplikt.

– Det finns inga heliga kor längre, vi måste titta på allt, säger Jimmy Rödlund.

Vuxenutbildningen och arbetsmarknadscentrum kommer också före för att möta de hundratals personer som varslas om uppsägning.

– Feriepraktiken har varit bra men nu kommer människor direkt ut i arbetslöshet och då måste de prioriteras.

Det ser mörkt ut på jobbfronten för ungdomarna även i övrigt. Sandvik kommer inte att ta in många sommarjobbare alls i år.

Mer läsning

Annons