Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiaskotvätten säljs med storförlust

/
  • Dålig affär. Den här biltvätten kostade Sandvikens kommun 6,3 miljoner kronor att bygga. När den väl var färdig visade det sig att kommunen inte hade någon användning för den och att den dessutom inte fungerade. Ett tag lyckades man hyra ut anläggningen till ett företag som dock ledsnade och rev kontraktet. De senaste åren har det som skulle bli regionens bästa biltvätt mest använts som garage. Nu ska tvätten säljas – med förlust.

Tvätthallen vid Bessemergymnasiet har kallats kommunens sämsta investering någonsin.

6,3 miljoner kronor kostade den att bygga och sedan varken behövdes eller fungerade den. Nu ska Sandvikens kommun sälja tvätten – för knappt 2,5 miljoner kronor.

– Det blir en förlust, men om den bara står tom så kostar det också, säger Kenneth Larsson, markingenjör på tekniska kontoret.

Annons

När EU i början av 2000-talet flaggade för skärpta miljökrav för storbilstvättar ville Sandvikens kommun vara en föregångare. På uppdrag av kunskapskontoret byggdes en lastbilstvätt med ett slutet system som inte släpper ut giftiga kemikalier i naturen.

Användas av studenter

Tanken var att fordonsprogrammet skulle bli huvudanvändare av den moderna och miljövänliga anläggningen. Men när tvätten väl stod klar hade utbildningen redan gjort sig av med bilar och börjat med arbetsplatsförlagd utbildning ute på åkerierna.

Kunskapskontoret stod alltså där med en tvätt som ingen hade användning för. Och vad än värre var – den fungerade inte heller.

Ingen tog ansvar

Men företaget som byggde tvätthallen gick i konkurs innan alla finjusteringar var klara och gick inte att ställa till ansvar. Kommunens egna reparationsförsök avbröts och ett företag som hyrde in sig där ledsnade och rev kontraktet i förtid.

Reparationen uteblev

Under ett par år användes i stället det som var tänkt att bli ”regionens bästa biltvätt” som garage åt Sandvikenhus bilar.

Samtidigt gjordes nya reprationsförsök och när anläggningen besiktigades i slutet av 2008 bedömdes den faktiskt som funktionsduglig, berättar Kenneth Larsson på tekniska kontoret.

– Men den har stått tom ändå.

Ska säljas

Trots att gymnasieskolan aldrig fått någon nytta av tvätthallen har Kunskapskontoret år efter år betalat runt 600 000 kronor i internhyra för den. I fjol sade man dock upp avtalet och vid årsskiftet upphörde det att gälla.

Sedan dess har tekniska kontorets sett över andra möjliga användningsområden för tvätten och kommit fram till att kommunen inte behöver den. Därför ska den nu säljas.

Går med förlust

Om kommunfullmäktige godkänner affären i september får Årsunda Transport AB köpa den för 2 470 000 kronor. Det är 1,1 miljon kronor mindre än det bokförda värdet i dag.

– Så blir det ibland, säger Kenneth Larsson om reaförlusten.

– Har vi kvar den utan att ha någon nytta av den kostar den ju oss ändå en massa pengar.

Fungerar den som biltvätt i dag då?

– Utrustningen är inte i sådant skick att det bara är att trycka på en knapp, utan den måste göras i ordning. Men då ska den kunna användas till det den var tänkt.

Mer läsning

Annons