Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filur är ett av Sveriges vackraste marsvin

/
  • Vinnarpar. Det är Emil Törnqvist som ställer ut Filur på tävlingarna och hittills har det gått riktigt bra. Filur hamnade på en femteplats i Svenska mästerskapen i Eskilstuna.
  • Prisbelönt. Filur är van att kammas och göras fin. Hittills har han deltagit i tre utställningar och på lördag bär det av till Valbo då Svenska marsvinsföreningen ordnar en utställning där.

Filur, det herrelösa marsvinet som Arbetarbladets reporter hittade i en buske förra året, är i dag ett av Sveriges vackraste marsvin. Efter en femteplacering i SM laddar han nu inför helgens utställning i Valbo.
– Han har fått revansch, säger matte Anki Törnqvist.

Annons

Filur har på ett år gått från att vara mager och skraj till att bli trygg och prisbelönt.

I juli deltog han i SM för marsvin och hamnade på en femteklass i petclass, keldjursklassen, eftersom han var välskött och i god kondition.

– Han fick sin revansch då. Tänk att han blev utkastad när han var liten och hittades mager och eländig. Och att det nu gå så bra för honom, säger matte Anki Törnqvist.

Kom tillbaka

 

Det var i oktober förra året som Arbetarbladets reporter Marie Sahlin hittade Filur i en buske på Brynäs.

Efter en dags lockande och med hjälp av djurskyddsinspektörer fångades det magra och vilsna marsvinet in och fick ett tillfälligt boende på Söders Zoo innan en adoptivfamilj valdes ut bland de många sökande.

Så hamnade Filur hos familjen Törnqvist i Järbo som föder upp marsvin.

– När han kom hem hit tittade jag på bilder på ungar som fötts här och då kände jag igenom honom. Han är faktiskt född hos oss, berättar Anki.

Ska snart bli far

 

Nu är Filur registrerad och har en stamtavla. Han har funnit sig väl tillrätta i sitt nya hem och har blivit en lugn och vacker tvååring. Förhoppningen är att han snart ska bli pappa, han har nyligen fått sällskap av en hona i sin bur.

Ännu en utställning

 

Men först väntar ännu en utställning. Det är Svenska marsvinsförening som på lördag ordnar en tävling i Valbos gamla kommunhus. 150 deltagare är anmälda och kanske kniper Filur en rosett även där.

Mer läsning

Annons