Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska fackliga företrädare tackade nya Sandvikledningen – "Unikt och historiskt"

Förra året kom de fackliga företrädarna från Åbo till Sandviken för att vädja till Sandviks årsstämma. Några månader senare, när Olof Faxander sparkats som vd, ändrades beslutet att lägga ned Åbofabriken.
– Den nye vd:n förstod värdet av våra produkter, sa Antero Palomäki när han i torsdags återigen besökte stämman, den här gången för att tacka Sandvikledningen.

Annons

Antero Palomäki och kollegan Pertti Nurmi beskrev beslutet som "unikt och historiskt".

– Det är ett exempel på att ett globalt företag kan ändra sig, sa de och fick applåder av de cirka 1 000 personer som samlats på årsstämman i Göransson Arena.

För ett år sedan försökte de förgäves få stämmodeltagarna med sig.

"Det kommer att orsaka betydande ekonomiska förluster för Sandviks aktieägare", sa Antero Palomäki då.

Närmare 500 jobb skulle försvinna och därmed mångåriga kunskaper hos personalen. Det skulle bli svårt att flytta tillverkningen av gruvmaskiner till andra enheter och hela servicekedjan bli lidande, hävdade de fackliga företrädarna.

Men Olof Faxander höll fast vid nedläggningsplanerna och menade att det krävdes för att "möta produktivitetsutmaningarna". Strax efter stämman klubbades beslutet.

Men efter tre månader, sedan Faxander sparkats och Björn Rosengren utsetts till ny vd, revs beslutet upp.

Nu, med den nya Sandvikledningen, är Åbofabriken en viktig kugge i det nyformade affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technology.

– Det blir Sandviks kompetenscenter för truckar och lastbilar för gruvindustrin. Samtidigt flyttas ledningen för produktområdet, marknadsföring, produktion och produktutveckling från Amsterdam till Åbo, sa Björn Rosengren på stämman i torsdags.

Björn Rosengren passade också på att dela ut årets Wilhelm Haglund-medalj till tre produktutvecklare på enheten i Åbo – Hannu Helen, Jouni Teppo och Minna Pirkkanen – som utvecklat en ny typ av gruvtruckar.

– Detta produktutvecklingsarbete har på väldigt kort tid lett till kommersiell framgång på en konkurrensutsatt marknad, sa Rosengren.

Läs också: Förra året vädjade finska facket på Sandvikstämman.

Mer läsning

Annons