Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixar-Malte tillbaka

/

Nu får Sandvikenpensionärerna tillbaka servicen "Fixar-Malte" fast i ny form. Från och med 1 april blir det på försök ett samarbete mellan äldreomsorgen och handikappomsorgen.

Annons

Äldreomsorgen hade tidigare egen ”Fixar-Malte” i form av två plusjobbare som hjälpte pensionärer med hemsysslor och enklare reparationer som de inte klarade av själva.
När den uppskattade servicen drogs in blev det starka protester från både pensionärsföreningarna och enskilda personer.
– Hjälpen har betytt hemskt mycket för de äldre som inte klarar allt själva, sade Ove Johansson, ordförande i SKPF i Sandviken i en artikel i Arbetarbladet i samband med att föreningarna gick ihop och krävde att få servicen tillbaka.


Nu är det klart att ”Fixar-Malte” återkommer. Fast nu i en ny form.
Äldre- och handikappomsorgen inleder i april ett samarbete på försök. Brukare inom handikappomsorgen ska tillsammans med arbetsledare åka ut till hemmaboendepensionärer och hjälpa till med ungefär samma sysslor som pensionärerna tidigare kunnat få hjälp med.
– Det kan exempelvis handla om att skotta snö, byta en trasig glödlampa eller hänga upp en tavla, säger Mikael Bergling.Han ser fram emot de nya arbetsuppgifterna som brukarna inom handikappomsorgens ”utegrupp” nu får.
– Vi har några jätteduktiga killar och tjejer som ser fram emot att få nya, meningsfulla arbetsuppgifter. Jag vet att behovet är jättestort. Det känns också väldigt spännande med ett utökat samarbete mellan äldreomsorgen och handikappomsorgen.


Tre halvdagar i veckan är det meningen att Sandvikenpensionärerna ska kunna få hjälp av ”Fixar-Malte”.
Försöket ska pågå i sex månader och därefter utvärderas innan de båda berörda förvaltningarna beslutar om en eventuell fortsättning med utökad marknadsföring.

Mer läsning

Annons