Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmesatsning skjuts på framtiden

Annons

Sandviks och kommunens utbyggnad av ett gemensamt fjärrvärmesystem skjuts upp till våren.

Första etappen skulle ha tagits i drift till hösten, men nya tekniska lösningar har gjort att arbetet dragit ut på tiden.

Diskussionerna om att Sandvik och Sandvikens kommun ska bygga ett gemensamt fjärrvärmesystem för att ta vara på Spillvärmen från Sandvik anläggning har pågått länge. I höstas avslöjade man att planerna tagit konkreta former och att den första etappen av ett utbyggt fjärrvärmesystem skulle tas i drift nu till hösten.

– Så kommer det inte att bli. Det beror på att vi har hittat en alternativ teknisk lösning som vi bedömer är bättre, både ekonomiskt och tekniskt. Därför har det dragit ut på tiden. Men allt pekar på att vi kör igång till våren, säger Göran Panth, värmeverkschef på Sandviken Energi.

De tekniska förändringarna gäller bland annat att man ska dra en separat kylledning från värmeverket till Sandvik och att man ska använda en befintlig värmepump på värmeverket som kylmaskin, i stället för att installera två nya kylmaskiner på Sandvik.

Att kommunen inte beviljades de 23 miljoner de sökte i bidrag från Naturvårdsverket till projektet påverkar inte arbetet. Men investeringarna är stora, för Sandvik handlar det om omkring 100 miljoner kronor. Enligt Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik, har inga beslut om investeringen tagits hos bolaget än.

– Vi har hittills valt att satsa på åtgärder inom produktionen för ett ökat resultat i stället, men ett samarbete pågår, säger han.

Mer läsning

Annons