Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ensamkommande flyktingbarn kommer hit

/
  • Trycket ökar på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Sandviken. De flesta barnen som kom till Sandvikens boenden under 2014 var från Eritrea.

Under 2014 sökte drygt 7000 ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige, det är en ökning med 83 procent jämfört med året innan. Det visar nya siffror från Migrationsverket. Trycket är mycket högre även på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Sandviken.
– Det är en naturlig konsekvens av hur situationen i världen ser ut idag, säger Camilla Nässbjer, enhetschef för boendeverksamheterna för ensamkommande barn i Sandviken.

Annons

Siffror från Migrationsverket visar att det var 155 ensamkommande flyktingbarn, med beviljat uppehållstillstånd, som blev kommunmottagna i Gävleborg under 2014. Det är en ökning med 42 procent jämfört med 2013. Fler barn hade anvisats till länets kommuner men på grund av nya avtal fördelades en del av dem barnen i andra kommuner. Till exempel anvisades 34 barn till Sandvikens kommun varav 23 barn togs emot, övriga elva barnen flyttades till andra kommuner i Sverige när de fick uppehållstillstånd.

– Alla kommuner måste ta ett gemensamt ansvar eftersom det kommer avsevärt fler barn nu än förut, säger Camilla Nässbjer.

De flesta flyktingbarnen kommer från Eritrea, Afghanistan, Syrien och Somalia och är mellan 15 och 17 år. Majoriteten av barnen är pojkar och upp till 20 procent är flickor.

Camilla Nässbjer berättar att många kommuner öppnar nya verksamheter för ensamkommande barn för att de ska kunna möta upp de behov som finns. Hon kan inte säga om det kommer att bli en fortsatt ökning i framtiden men hon tror att resurserna kommer att räcka till.

– Vi är inte överrumplade över situationen men vi försöker att hela tiden ligga steget före och hålla hög kvalité på verksamheten.

Mer läsning

Annons